Radio Oude Stijl

25 maart 2008

Radio pampus, uit ehhh… Weesp!

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 9:29

Radio Pampus?Tjsa, het is weer te schandalig voor woorden natuurlijk… De laatste posting is van 4 maart en da’s toch echt al weer een tijdje terug. Maar om even in de catagorie k*tsmoezen te graaien: Ja, ik heb het momenteel een tikkie druk en ben ook nog van baan gewisseld. maar dat laatste is alleen maar positief want ik maak nu (weer) deel uit van een club enthousiaste radiomensen die allemaal de schouders flink onder het station zetten. Het blog lijdt er dus een beetje onder maar dat is een bewuste keuze ;-) Maar toen ik vanmorgen mijn mail checkte zat er een reactie tussen van Gert op deze oude posting. En die vond ik dermate herkenbaar, enthousiast en ‘Oude Stijl’ vond dat ik ‘m jullie niet wilde onthouden:

“Rond m’n 12e kwam ik in contact met het piratenvirus. Begin 80 had je in Amsterdam enorm veel stations, vaak 24/7 en zeer goed te ontvangen in mijn ouderlijk huis in het kleine stadje Muiden, op ca 15 km van Amsterdam. Daar luisterde ik altijd al naar en de spanning van het uitzenden kreeg mij helemaal in z’n greep toen mijn neef met een klein zelfbouwzendertje elke avond zat te kletsen op de 3-meter met vrienden uit de buurt. Een sigarenblikje met een stukje draad eraan, op een 9-volt blokkie, dat toch gauw een paar honderd meter ver kwam. Zoiets wilde ik ook. Van m’n zak- en klusjesgeld uiteindelijk voor 30 gulden een 3 watt Stantor printje gekocht en in een blikje laten bouwen en afregelen door een handige oom. Als antenne een rondstraler. Op de zolder een “studiootje” geknutseld met een pick-up, cassettedeck, microfoon en een 4-kanaals mixer waar de contactspray uitliep. Donderde niet, Radio Pampus was in de lucht!

Uitzenden gebeurde op zaterdagmiddag, met een paar jongens uit de buurt. Eigenlijk mocht iedereen die platen had wel draaien. Als smurf van pakweg 13 had ik niet het geld om platen te kopen. Dus platen lenen en op tape zetten, ik heb wat avonden zitten tapen, pffff. Zo hebben we maanden zitten klooien. Maar we werden populairder en verhuisde de studio een paar jaar later naar een andere lokatie, waar we een zolder hadden omgebouwd. Was al stukken beter, 2 pick-ups, 2 cassettedecks, goeie microfoon en een beter bereik voor een andere 5-elements antenne. Maar de stentor stoorde behoorlijk en na ampel overleg besloten een echte zender te kopen. Via het FRM een advertentie gevonden van een bedrijf dat zenders en antennes verkocht. Dus kwam er een 25 watt PLL stereo stuurzender en een echte fabrieks dipool. Kosten toen, 1250 piek maar geen storing meer en een heel goed bereik.

Maar zoals iedereen die als jonge knul in het ouderlijk huis begonnen is, volgde de confrontatie met de ouders al snel. Eerst werd het nog gedoogd, een paar uurtjes op de zaterdagmiddag. Maar toen er meer en meer knullen, en later ook meiden, over de vloer kwamen, de uitzenduren alras toenamen en nu ook de zondagrust ineens werd verstoord omdat er per se ook op zondag uitgezonden moets worden, ging de zolder op slot. Daar stonden we, met onze spullen onder de arm.

In het naburige Weesp leerde we een aannemer kennen die achter zijn bedrijf een oud vervallen sloophuis had staan. Voor 2 slagroomtaarten per maand mochten we het wel gebruiken. Dus na aflevering van 2 HEMA-taarten gingen er 12 man met zagen, kwasten, hamers en boren het oude huis te lijf. Na 4 weken was er spraken van een studio, een gezellige woonkamer, een redactieruimte, een platenachief en zelfs een werkend toilet. Om een straalverbinding met de zendlokatie te kunnen realiseren moest er een mast van ca 10 meter op het dak. Via via konden we in Hilversum gratis een 10 meter hoge pilonenmast krijgen, onder 1 voorwaarde; ff zelf van het dak afhalen. Dus weer met 4 man in zeikregen en met gevaar voor eigen leven de mast gedemonteerd en op een aanhanger mee naar Weesp genomen.De volgende dag zouden de mannen de mast wel ff plaatsen. Er werd tuikabel gekocht en een voet om de mast op zn plaats te houden. De dag erna kregen we storm. Een hele harde storm. De volgende ochtend snel inde auto naar Weesp om de schade te bekijken. Van afstand was het al duidelijk; de mast stond niet meer op het dak. De hele boel lag op een busje van de aannemer, die achter het huis geparkeerd stond. Daarmee was het hele avontuur van Radio Pampus over en uit.

Inmiddels ben ik weer bezig met het opzetten van een radio avontuur in Weesp en/of omgeving. Gewoon, af en toe de band op, just for good old times sake?”

Ik geniet toch altijd weer van dergelijke verhalen en wil Gert veel succes wensen. Maareh… stuur je nog ff wat foto’s van ‘vroegah’ en nu?

11 Reacties op “Radio pampus, uit ehhh… Weesp!”

 1. Keesje zei op:

  Ja, ja, wie is er niet groot mee geworden…

 2. Radiomannetje zei op:

  Hoe vaak je zoon verhaal ook leest, het blijft idd leuk :-)

 3. Floris zei op:

  Leeft deze site nog?….

 4. Bert zei op:

  Uit de lucht gehaald?

 5. Erwin zei op:

  Is dit weblog nu een stille dood gestorven of zijn er weer postings te verwachten? Hopelijk kunnen jullie dit kenbaar maken want anders verwijder ik deze site uit mijn bookmarks en uit de links op mijn eigen weblog.

 6. jos zei op:

  waneer komt er weer een nieuw posting ??

 7. Gert zei op:

  Is er hier nog leven?

 8. Raymon zei op:

  Hey !!

  Ik hoop dat jullie gauw weer de blog bij gaan houden.

  mocht er altijd graag naar kijken ;)

 9. freak zei op:

  Wel jammer dat er geen update’s meer online komen.
  Keek hier elke week als er iets nieuws was te melden.
  Zeker de processing testjes etc mis ik wel

 10. Eric (Stenenkees) zei op:

  Ja zo herkenbaar, het hele verhaal van stentor tot profesionele radio, begon eind jaren 70 en eindigde eind jaren 80, toen met de opkomst van de lokale omroepen werden we gewoon uitgeroeid. Maar goed ik heb er hele leuke herinneringen aan,je moet er toch niet meer aan denken, een pruttelende accu op je slaapkamer omdat de volgende dag weer uitgezonden moest worden, was lekker vlak zonder brom, antenne (dipool verticaal) aan de regenpijp. helaas heb ik er geen foto’s van maar wat een stunten werden er uitgehaald, zal het ook nooit vergeten dat we weer een opgepakt werden op een hele hete zomer middag. Politie in de studio, neem die maar mee, was het, die man brandde levendig zijn handen aan de voeding van de zender.
  Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, en muziek uitzenden, in de ruimste zin van het woord, we blijven het proberen. Allen jammer dat mijn maat even niet meer van de partij is.
  Deze is regelmatig online en zeker het hele weekend: http://devest102.no-ip.info:8000/listen.pls Of mijn naamgenoot(maat0 die por ik wel wer op: IdeaalFM http://www.tsawk.nl:8000/listen.pls

  Maar Richard we hebben ooit eens contact met elkaar gehad, en ik hoop ook dat je dit weer gaat bijhouden. Maar het is herkenbaar, in de zomer zijn er vaak andere dingen.
  Groet, Eric

 11. onno zei op:

  Goeie dag. Misschien ook leuk om eens de orban pc 1100 onder de loep te nemem. Ik heb hem en ben van mening dat het niet een al te handig ding is.
  De bas is mooi maar vooral het hoog clipt onwijs.
  (maar ben een leek hierin)

  Groeten
  Onno

Reageer ook