Radio Oude Stijl

17 februari 2008

Ouwe Meuk op de pijnbank…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Techniek — Richard @ 19:23

stapeltje Aphex...Vorige week zondag (de 10e) was het dus zover en konden we op ons gemak eens drie grote analoge jongens met elkaar vergelijken. Op de pijnbank stonden een Orban 8100/XT2 set, een Unity 2000i en een inovonics 250/Inovonics708 combi. Eerlijk bekeken is de Inovonics natuurlijk en beetje een vreemde eend in de bijt omdat hij als enige geen ’single box’ solution met ingebouwde stereocoder is en de andere twee wel. Bovendien is de 708 een digitale coder van toch wel een nieuwere generatie. Toch wilden we ‘m absoluut in deze ‘test’ meenemen omdat het een enorm populaire processor is. En niet zonder reden weten we inmiddels. Heel objectief bekeken is eigenlijk alleen de Unity de ’single box’ solution want de 8100 heeft natuurlijk ook hulp, maar dan van van het XT2 frame. Omdat iemand dacht dat we wellicht tijd over zouden houden (duh….) werd er ook nog een Aphex Airchain bijgesleept en een, jawel, Frank Foti Vigilante aangedragen. Een aardig stapeltje Aphex (zie foto) als extra dus, tijd om te beginnen!

line up van de processorenMaar direkt en lekker strak om 12.00 uur beginnen zat er niet in want er moest eerst nog het een en ander aangesloten worden, koffie gedronken worden (prima koffie trouwens!), koek gegeten worden, over processing ge-o.h. worden en oh ja, we misten toch nog wat kabeltjes dus moest er nog ff snel gesoldereert worden. Maar uiteindelijk was de setup compleet en kon het grote genieten beginnen. In verband met de beperkte tijd, een paar uur is echt zó om, zijn we toch uitgegaan van de originele line up en dat betekent dus een Orban 8100/XT2, een Unity 2000i, en een Inovonics 250/708 combinatie. De Aphex setjes (waarvan één met Cutting edge Vigilante) waren dus slechts als ‘bonus’ aanwezig.
(lees verder…)

26 Reacties op “Ouwe Meuk op de pijnbank…”

 1. ED zei op:

  Leuk om te lezen en was vast ook leuk om te doen, nu ff tijd maken om alle sondfiles te luisteren.Nodig mij ook eens uit de volgende keer ;-)))))

 2. Erwin zei op:

  Allereerst bedankt voor dit leuk stukje lees en luistervoer. Erg interessant. Ik heb alle files beluisterd en kom tot de conclusie dat de Optimod er uit springt maar dat deed hij bijvoorbaat eigenlijk al. Dat is en blijft een pracht machine. Mooi laag en erg warm, een echte Volle Vrijdag Lang Veronica jaren 80’s sound.
  Verder vond ik die Vigilante erg prettig klinken. Heel clean maar toch strak en hard. Die zou zo weer ingezet kunnen worden op FM.
  De beide Ino testen met de oude en nieuwe kaarten: de nieuwe kaart klinkt geweldig en je zou niet zeggen dat je dit uit een Ino kan halen. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik een Ino zo goed heb horen klinken.
  De Unity viel me vies tegen, had ik veel meer van verwacht. Veel vieze vervorming en zoals je het beschreef met een ravelig randje. Die Cascade en dat polka nummer klonken nog het beste via deze doos, verder was het veel vervorming wat ik hoorde. Dat kan veel beter volgens mij. Ik heb hem ooit beter horen klinken in het verleden in iedergeval.
  Al met al een leerzame test denk ik.

 3. Richard zei op:

  Dankjewel Erwin, het was vooral ook leuk om te doen. De Unity moet idd wel beter kunnen, maar het ‘rafelige’ is wel een beetje een ‘Frank Foti ding’. Wij ware stiekum ook wel een beetje onder indruk van de Ino!

 4. Martijn zei op:

  Het was inderdaad een verbazende uitkomst dat de Inovonics zo goed mee kwam.
  De Unity kan inderdaad veel beter, ik ga hem aankomende week uit elkaar halen en het verschil in de linker en rechter uitgang oplossen, heb inmiddels de schema’s ontvangen.
  Thuis ben ik nog bezig geweest met het geluid en het kan inderdaad een stuk rustiger en minder raffelig klinken, kost je wel een beetje loudness maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een strak geluid. Tina Arena - Chains is een aardige plaat om het raffelige uit het hoog te halen en meteen je presence eens goed te beluisteren.
  Bij de Unity geldt: Minder composite clipping want daar gaat je vervorming inzitten, maar meer “normale” clipping en een snellere release van het laag.

  de Orban was inderdaad geweldig hoewel hij een beetje moeite had met Cascade, maar welke processor zou dat niet hebben met een reductie van 15dB (!) in het laag. Maar een “wens” van Dennis om deze plaat ook te gebruiken ;-)

  We moeten dit nog wel een keer doen wat mij betreft.

 5. Alex zei op:

  Hallo,

  Allereerst dank u, dank u voor alle complimenten. Ook voor mij was het een verassing. Ik ging er vanuit dat de 8100 met XT2 het beter zou doen (was dus een tegenvaller voor mij). Overigens was het een prima apparaat dat in alle opzichten het prima deed. De Unity had ik geen verwachtingen van om dat ik die simpelweg nooit gehoord had. Ik hoop dat bij een volgende test hij goed presteert omdat ik (net als Richard) er van overtuigt ben dat hij beter moet kunnen (zeiden ze tegen mij op school trouwens ook ;-)). Verder zal ik eens zoeken naar die Tina Arena om die ook eens door de 250 te halen.

  Wel nog 1 opmerking die Richard vergeten is. De Ino was op 1 punt wel iets aangepast. Hopelijk zal Richard dit later nog eens op zijn site publiceren. Voor de rest was het dus mijn persoonlijke instellingen en smaak.

  Voor de rest, leuke middag hoop dat we het nog eens doen en dat ik er weer bij mag zijn.
  Oja, niet vergeten Richard dat de 708 wel een speciale was..

 6. Richard zei op:

  Ahhh, niet technisch bijzonder maar wel qua exemplaar. Het is immers niet dagelijks dat je een door Jim Wood persoonlijk opgestuurde pre-productie 708 in je handen hebt ;-) Ik heb ook even een opmerking bijgeplaatst over de modificatie.

 7. Ariebombarie zei op:

  Zoals normaal is weer leuk en leerzaam om te lezen!

 8. erwin (MelodyFM) zei op:

  Een heel erg leuk verslag weer jongens. Blijft leuk om te lezen allemaal. En nu nog even wachten op de mod voor de 250,want tja die wil ik ook wel.

  Kan niet wachten tot mijn kindjes de 8101b en de genters weer als nieuw zijn. Maar geduld is een schone zaak ,en in de tussen tijd lezen we gewoon het forum.

  groeten,
  erwin

 9. Eduard zei op:

  Fantastisch zo’n vergelijk van die ouwe toestellen. Erg leuk om te lezen en te leren :-)

 10. Floris zei op:

  Ik mis toch de Sanyo&Yoko Audiosonic 1978 in het geheel, goede tip veur volgende keer? Leuk stuk!!

 11. Powerplay zei op:

  Ik wil me toch aansluiten bij de mensen die stiekem door de Inovonics verrast zijn. Ik had dit ook niet verwacht, vind de Optimod wel de beste allrounder.

 12. erwin (MelodyFM) zei op:

  @ Floris
  Vraagje what the hell is een Sanyo&Yoko Audiosonic 1978.
  Nooit van gehoord zijn daar plaatjes van te vinden ergens.
  Klinkt in mij oren als die mooie knal oranje spelcomputer met die twee staafjes waarmee je tennis kon spellen ;)

 13. Alex zei op:

  @ Erwin,

  ken jij die combi niet???? Schaam je! In combi met de frmcoderversie3,87 met zelfbouw stereoenhancer is dat echt wel vet, daar kan geen Orban, Inovonics of Omnia tegen op!

 14. Floris zei op:

  @Erwin, vroeger nog wel eens tegengekomen in auto´s onder begeleiding van veul lichtjes en knopjes in een 500watt uitvoering

  @Erwin, laatst nog via de 3meter op mijn Schneider stereo music centre met Dual platenspeler geheurd, echt toppurrrr!

 15. Richard zei op:

  @Floris & Alex: Plaag Erwin niet zo ;-)
  @Erwin: Sanyo, Yoko en Audiosonic waren in die tijd de grootste baggermerken die je kon vinden op het vlak van autoradio’s, wekkeradio’s, portable’s, etc.
  Je hebt dus niets gemist… :-)

 16. erwin (MelodyFM) zei op:

  Waren mij vermoedens toch goed.
  Ik had inderdaad van yoko zo n knal oranje computer waarmee je met 2 van die stokjes tennis komn spelen.
  Tsja dat was toen al wooooooooooow zit je nu met je dual core ,en dan nog kankere op dat ding dat ie niet alles te gelijk kan.

  @Richard bedankt voor de steun hoor ze moeten ook altijd mij hebben boehoehoe

 17. Alex zei op:

  Hallo,

  inmiddels heb ik al weer wat meer gegevens omtrent de modificaties voor Ino, so stay tuned…

 18. NIC. zei op:

  HELE GOEDE AUTORADIO’S DIE YOKO.zelfs een ziekke junk steelt hem niet.

 19. Michiel de R. zei op:

  Leuke test!
  Misschien ga ik hier niets nieuws zeggen, maar ik zeg het toch maar: Hoe mooi, dik, vet en lekker ik de Optimod ook vind klinken, doe mij de ino met v2 kaart maar! Potverdikkeme, dat luistert lekker weg zeg. Een extreem muzikaal geheel met (voor een ino) mooi rond en rustig laag.
  De Unity klinkt hier kort gezegd lelijk. Kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling was.

  Dit is voor het eerst dat ik een Vigilante hoor. Indrukwekkend! Goeie presence, nauwelijks hoorbare compressie, lekker randje clipping. Voor een snel-in-mekaar-gejast standje niet verkeerd!

  (ps: iemand de nieuwe processing op m’n leefstroom al gehoord?;)

 20. Michiel de R. zei op:

  Oja, de link van mijn leefstroom op deze pagina klopt niet meer. Je moet 74 optellen bij het poortnummer ;)
  Zodra de link is aangepast, kun je dit berichtje van mij dan weghalen?

 21. Martijn zei op:

  Wat betreft de Unity heb je volkomen gelijk Michel de R. Maar dit was een niet getweakte stand, een standaard setting (CHR-Friendly) die een beetje aangepast was aan de Europeesche audio smaak. Inmiddels ben ik wat verder en kan ik erg een behoorlijk geluid uit krijgen. Ook de fout met de zwaai in een van beide kanalen is nagenoeg opgelost.

 22. Sietze zei op:

  Hallo,

  Altijd erg interessant jullie site!!

  Heb hier ook nog een mooi analoog apparaatje,
  een diessis Poseitron 60
  wie is daar bekend mee..?

  groeten, sietze

 23. Richard zei op:

  Hallo Sietze,
  Daar heb ik echt nog nooit van gehoord? Heb je wellicht een fotootje dat je me eens kunt sturen?
  Groetz, Richard

 24. Sietze zei op:

  Hallo Richard,

  Dat zou ik wel willen doen, maar waar moet ik die heen mailen?
  Kan niet echt een link met contact vinden?

  greetz, sietze

 25. Michiel de R. zei op:

  Ik wilde je ook nog effe contacteren via mail, Richard… :)

 26. Bram zei op:

  Erg leuk stukje om te lezen!:)

  Mischien een idee om een keer de aphex 320A, 250 en de behringer combinator in deze volgorde te tesen? Of is dit al een keer gebeurd?

Reageer ook