Radio Oude Stijl

27 januari 2008

De beste processing…

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 21:26

van alles wat...Met enige regelmaat krijg ik de vraag: “Wat moet ik nou voor processor kopen?” Dus met diezelfde regelmaat antwoord ik dan: “Dat moet je zelf weten”. Begrijp me goed, ik vind het leuk om samen met iemand te bepalen wat voor processing het beste in zijn/haar straatje past, maar een kant en klaar antwoord bestaat gewoon niet. Vergelijk het maar eens met het aanwijzen van de ’beste auto ter wereld’. Je zou natuurlijk kunnen stellen dat de beste auto ter wereld de Ferrari F2007 is, die heeft immers het kampioenschap gewonnen in de Formule 1, de eredivisie van de autosport. Maar is dat wel zo? Ik durf wel te stellen dat Henk Wijngaard er weinig aan heeft op ‘zijn’ Brennerpas. En de DAF DXF 105 (truck van het jaar 2007) kan weer op weinig jaloezie rekenen van het gemiddelde zaterdagmiddagsupermarktparkeerterreinpubliek. Dus blijkbaar zijn er verschillende factoren van invloed op het benoemen van ‘de beste’…
(lees verder…)

14 Reacties op “De beste processing…”

 1. Johan zei op:

  Het zou mooi zijn als het een echt naslagwerk wordt, interessant leesvoer in ieder geval.

 2. Oscar zei op:

  Dit zou een mooi platform zijn om airchain-ervaringen te delen. De eeuwige geheimzinnigheid is ook niet nodig. Daar is nog nooit iemand marktleider mee geworden. Laten we dit stoffige internethoekje dus fijn benutten om door te mieren over recappen (mooi woord), aankoopkeuzes en instellingen. Wellicht leidt eea tot het ooit eens organiseren van de zoveelste Soundprocessingmeetdag, maar dan in een zaaltje in Amsterdam!

  Voorzetje: Radio NH gebruikt in het complexe zendlijntraject slechts een 8400 bij elke etherzender. En het is verrekte moeilijk om na talloze analoog-digitaal-analoog omzetters + muziek op Mpeg2 256 een acceptabele en toch redelijk luide sound te maken. Met de 8500 is het eigenlijk makkelijker resultaat boeken. We gebruiken hem voor de radiosound op Astra en KPN tv (radiokanaal).

  De keuze voor “digitaal of analoog” wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de keuze “nieuw in doos of ouwe meuk”. Elk bestuur of directie -veelal zonder processingfreaks- zal direct voor zekerheid, betrouwbaarheid etc gaan kiezen tenzij de Orbandokter op de loonlijst staat. Dit terwijl er misschien veel voor jouw club betere resultaten te behalen zijn met 8100’s, Aphexen en Ino’s.

  Parallel aan dit prachtige tikwerk van Richard loopt nog steeds een keuze voor het opknappen van de chain bij Radio 80 (strandzender Egmond-Bergen-Schoorl). Er is budget, maar nog geen keuze. Ik neig wel naar analoog en bijbehorende servicecontracten…

 3. Richard zei op:

  Een goede leveler is alvast bijna binnen Oscar ;-)

 4. Peter Bol zei op:

  Voor het eerst lees ik nu de verschillen tussen Orba en Omnia en dat is opvallend. Waarom is dit soort informatie nergens anders te vinden. Of heb ik het nog niet gevonden?

 5. pr zei op:

  JIJ NIET, EN IK OOK NIET

 6. klaasmans zei op:

  Zeg, heb jij nog een telos over? Laat maar ff weten!

 7. Henk zei op:

  Mooi stukje leesvoer! Prima.

  Alleen denk ik dat je wat kort door de bocht gaat om de Dspxmini een “veredelde stereocoder” te noemen.
  In deze categorie zou ik persoonlijk een aantal andere processoren willen zetten.
  Maar de mini zeker niet!
  Hij is zeker standalone in te zetten.
  Ik zal echter niet ontkennen dat een goeie leveller wel een hele stap vooruit is.

 8. Richard zei op:

  Daar heb je wel gelijk in Henk, maar de reden dat ik het zo vermeld is dat er toch weer een hopen mensen zijn die wonderen verwachten va een standalone DSPX-mini. Die verwachtingen worden niet waargemaakt en dan ligt het natuurlijk aan de DSPX. Ik vind het een uitermate mooie digitale eindoplossing voor een geluidsbepalende analoge setup..

 9. kegelclub zei op:

  de Cutting edge Unity 2000i is volgens mij de directe voorloper van de Omnia.FM en mag dus wel degelijk worden gezien als een “analoge Omnia”.
  De vigilante is een door Frank foti aangepaste Aphex dominator, en werd vaak gebruikt in combinatie met een Orban 8100/8101.

  Je beweerd dat Omnia het merk van “clipping” is, maar ik dacht altijd dat Orban het merk van de “clippers” was, en juist Omnia relatief minder “clip-minded” was… (dit verklaart o.a. ook het transparante hoog).

  De dsp-mini is inderdaad niet echt een hele goede stand alone processor, maar een veredelde stereoencoder is het zeker niet! Je bereikt inderdaad wel veel betere resultaten met een goede leveler of AGC ervoor. Gebruik de DSP-mini echter ook nooit als eindprocessor achter een analoge setup, de DSP-mini zal je hele “sound” verwoesten met zijn slechte clippers en vreemde bijgeluiden.

 10. Hein zei op:

  En dan nog blijft het een kwestie van afregelen. Zo gebruik ik voor het freaken gewoon wat habbiebabbie spullen (behringer en wat andere meuk ) alleen doe ik dit wel weer samen met een goede leveler (symetrix 422) en goede eindlimiter (dominator 720mk2) en dat klinkt toch zeker niet slecht. Nou moet ik daar wel bij zeggen dat ik niet alleen op luidheid maar ook op kwaliteit afregel dus vraag ik misschien ‘minder’ van mijn processing keten vraag waardoor dit niet overprocessed klinkt zoals dit bijvoorbeeld wel bij RadioNL e.d. te horen is.
  En hoe zit dat dan met stereoencoders? Elke coder zal ook zo wel zijn eigen geluid/kwaliteiten hebben lijkt mij? Of zijn de verschillen hierbij minder groot?

 11. Dennis zei op:

  Coders zijn ook zeker een belangrijke schakel in de keten. De mate van filtering en hoe de L+R en L-R componenten worden behandeld ( fase) bepalen de kwaliteit van je signaal.
  En de verschillen tussen coders is best groot

 12. arnold zei op:

  heeft de dspx-fm ook een losse leverer nodig ?
  wat vinden jullie van dit apparaat
  we willen er 1 aanschaffen , maar weten nog niet precies wat

 13. Richard zei op:

  Hallo Arnold,
  Nee, de DSPX-fm heeft in principe geen leveler nodig, je kunt er stand-alone mee draaien. Het is ook zeker geen verkeerd apparaat, maar bepaal wl eerst wat voor soort geluid je eigenlijk wilt (voorbeeld?), want met een DSPX maak je geen typisch Orban of Omnia geluid…

 14. arnold zei op:

  hoi richard , tjonge die andere limitters zijn zo duur man
  deze is nog net te betalen .
  het is voor een lokale omroep , dus hij moet van rustige muziek , kerk en nederlandstalig en top 40 muziek strak kunnen houden , en vooral hard klinken
  ja moeilijke vraag , wat voor een geluid pfff er moet goed naar te luisteren zijn .

  maar heb wel gelezen dat hij moeilijk af te stellen is , dus we wten het nog niet
  we hebben ook gekeken bij een warsanis

  help , wat is een goede limiter voor rond de 2000 euro ?

Reageer ook