Radio Oude Stijl

12 januari 2008

Special: DanceRadio992

Gearchiveerd onder: Special — Richard @ 0:07

De DanceRadio992 dipool op 140 meter hoogteDanceRadio992. Veel mensen kennen het station vooral van de zenderlokatiestunt (dubbele woordwaarde?) van eind 2006. In een 140 meter hoge elektriciteitsmast vlakbij de Zeeburgertunnel en in het water van de Markermeer bij Amsterdam werd een 400Watt sterke zender geplaatst die weken in de lucht is gebleven omdat het Agentschap Telecom er niet bij kon komen en verwoede pogingen deed het stuursignaal uit te peilen. Zonder resultaat. De actie was illustratief voor de DanceRadio992-mentaliteit.

Fuck It All!Toch doe je het station flink tekort door het te beschrijven als een ‘piraat die stunts uithaalt’. Daarvoor heeft DanceRadio992 teveel ‘hart’. Het is een initiatief van een hechte groep vrienden die allemaal besmet zijn met hetzelfde radiovirus dat de lezers van radiooudestijl.nl ook zo goed kennen. Vrienden die zich niet kunnen vinden in de huidige samenstelling van het radiolandschap en de voorgeschotelde commercieel gedreven eenheidsworst meer dan zat zijn. Dan maar een eigen station beginnen. Er zijn diverse pogingen gedaan om dat ideaal op een legale wijze te realiseren maar die zijn gestrand op bureaucratie, de macht van het grote geld en loze beloftes van de overheid zoals het in de etherveiling laten meewegen van de toegevoegde waarde van een station. Denk daarbij maar eens aan de kwestie 100%NL vs. RTL FM. Het heeft veel geld gekost en er is uiteindelijk (voorlopig?) maar een punt achter het streven naar legaliteit gezet. Het verklaart wellicht het credo in de vormgeving: “Fuck it All”

Een locatiesetup van DanceRadio992De reacties in de internetfora, op danceradio992.cz en in de DanceRadio992 mailbox tonen echter aan dat er toch echt voorzien wordt in een behoefte. Maar wat is dat dan voor een behoefte en waar komt die behoefte vandaan? DanceRadio992 brengt naar eigen zeggen “een uitgebalanceerde vorm van funky disco groovy soulfull beats, aangevuld met door ons samengestelde Amsterdam-Classics”. Daar waar in het oosten van Nederland een hang is naar het Nederlandstalige lied en de Duitse schlagers, heeft de regio groot Amsterdam ook een heel eigen muziekstijl. Bekende piratenstations als (het oude) Decibel, (het oude) Counterpoint en Laser FM hebben een duidelijke Amsterdamse muziekcultuur neergezet. Een cultuur die door geen enkel ander radiostation wordt vertegenwoordigd. Ook het nieuwe Decibel heeft de juiste toon nog niet gevonden. Ietsje dichterbij bekekenMaar het gaat natuurlijk ook niet alleen om muziek, het gaat ook om passie en toewijding, de liefde voor het medium en de muziek. En dat is waar veel commerciële initiatieven de plank misslaan met betaalde krachten die 5 dagen in de week 4 uur lang dezelfde truuk moeten uithalen. Of erger: waar programma’s gevuld worden met voicetracks. Maar dat is allemaal anders wanneer je naar DanceRadio992 luistert. Altijd live presentatie waar het enthousiasme en plezier vanaf spettert. En dat werkt natuurlijk aanstekelijk.

Ooit was de groep DanceRadio992 medewerkers verspreid over meerdere stations maar net als in het oosten van het land werd ook hier al snel de conclusie getrokken dat gebundelde krachten een stevigere basis zijn. Bovendien is het verstandiger één stevig signaal neer te zetten dan elkaar weg te drukken op de schaarse frequenties. En zo werd Danceradio992 geboren. Echt opvallend is het al eerder aangehaalde enorme enthousiasme van de groep, ik zou het nog liever toewijding willen noemen. En dat geldt niet alleen voor de mensen die je daadwerkelijk kunt horen op de radio, maar ook voor de groep mensen die je niet hoort en die het technische brein achter DanceRadio992 vormen.

Nog maar een blik in de locatiekeuken van DanceRadio992En over techniek en toewijding gesproken: het zijn echt niet alleen de techneuten die het technische karretje trekken, iedereen draagt zijn steentje bij en waar gevraagd wordt er ook door de DJ’s (en anderen) driftig geboord, gesoldeerd, geknipt en gezaagd en geplakt. Maar ze zijn er wel degelijk, de echte techniekfreaks. De kennis en kunde van deze groep reikt zelfs tot voorbij DanceRadio992 want diverse door deze mensen uitgedokterde toepassingen worden tegenwoordig door de legale stations gebruikt. Een typische DanceRadio locatieZo wordt er met slechts een klein gedeelte van het vermogen van de legale stations gewerkt met toch hetzelfde bereik als resultaat! De ploeg heeft inmiddels heel veel kennis opgedaan maar leert toch iedere keer weer bij. Afgelopen December is er iets uitgevonden wat voor veel kopzorgen heeft gezorgd: “Op grote hoogtes werken sommige zaken nou eenmaal tegen je en moet je soms iets doen waar je in eerste instantie niet op rekent of aan gedacht hebt”. Maar voor er ergens een zender of antenne geplaatst wordt is iedere uitzendlocatie al uitvoerig bekeken, verkend, getest en voorbewerkt. Het DanceRadio992 team beschikt voor bijzondere locaties zelfs over een bijzondere groep specialisten. De ‘klimgeiten’ zijn dan een belangrijke schakel, die niet zelden op ongekende hoogtes moeten werken. Overigens worden er voor het plaatsen van een zender strikte en duidelijke richtlijnen gehanteert:

 • De zender mag in geen geval storen.
 • De uitzendlocatie mag geen blijvende schade ondervinden van de te plaatsen apparatuur. Er worden dus geen deuren en/of kasten opengebroken.
 • De installatie mag geen enkele bedreiging vormen voor eventuele bewoners. Denk daarbij aan antennes die naar beneden vallen, electronische overlast, etc.
 • De FM band mag niet overbodig en onnodig belast worden. Dus niet nog meer vermogen aanzetten als dit helemaal niets toevoegt.

Een DanceRadio992 locatieoverzichtje

 Over de aansturing van de zenders kan natuurlijk niet teveel in detail getreden worden, maar er wordt een groot gedeelte van het budget aan gespendeerd. En dat is niet verwonderlijk omdat juist die aansturing de belangrijkste ‘tool’ is om het Agentschap Telecom op gepaste afstand te houden. We mogen er van DanceRadio992 het volgende over vertellen: De stuursignalen gaan twee maal de wereld rond, zijn bijna volledig digitaal en zijn in vele gevallen duplex. Dat betekent dat er niet alleen een signaal van de studio naar de zender gaat, maar ook van de zender naar de studio. Denk daarbij bijvoorbeeld aan elektronische schakelingen, dynamische RDS sturing, beveiligingsmelders en camera’s. De distributie van het stuursignaal verloopt via aardse en niet aardse verbindingen waardoor het mogelijk is om op iedere plek op de wereld een studio of zender te plaatsen.

Een kijkje in de DanceRadio992 studioDe locatie van de DanceRadio992 studio is uiteraard ook geheim, maar we helpen je een beetje op weg: die is in Amsterdam ;-) De studio is compact en semi-mobiel opgebouwd zodat er bij eventuele calamiteiten snel van locatie gewisseld kan worden. Het indeling is echt gericht op de self-supporting Jock en kan alle afspeelformaten aan, analoog en digitaal. Een lijstje:

 • D&R Airmate (compacte broadcast mengtafel)
 • 2 Dubbele Gemini MP3/CD spelers
 • 4 Sony MD spelers
 • 2 Shure SM7 microfoons
 • 2 SYMETRIX 528E Voice Processors
 • 2 muziek PC’s met fader/buttonstart (+/- 600GB muziekdatabase)
 • 1 Nonstop PC (software: Jazler)
 • 1 Internet PC
 • 3x TFT afkijkmonitor
 • Processing (momenteel):
  - Behringer Ultraflex 2
  - Behringer Edison EX 1 Stereo verbreder
  - Warsanis 1401FM-M1

Ook opvallend bij DanceRadio992: de houding ten opzichte van Justitie en het Agentschap telecom. Die is vergeleken bij veel andere stations bijzonder mild. Luisteraars die het op de site te bont maken richting het Agentschap worden zelfs gecorrigeerd. Er is sprake van enig begrip vanuit het team:

“We hebben met deze instantie een haat - liefde verhouding. Zij doen hun gewoon hun werk, waar wij ons ideaal uitoefenen.” De tegengestelde belangen van het Agentschap en Danceradio992 zorgen ondanks het begrip toch ook voor de nodige frustratie, en blijkbaar aan beide kanten: “Wel klopt er ons inziens niks van het beleid. Natuurlijk zenden we uit zonder machtiging en dat mag niet, echter sommige acties van AT gaan ons veel te ver. Een Dancefreak die verder niks met ons te maken heeft, deed uit waardering voor onze missie de hosting (van de website, red.). Omdat de techniek steeds verder gaat en het pakken van de studio erg moeilijk is geworden zijn sommige mensen van Agentschap Telecom een beetje door gedraaid en werd er jacht gemaakt op internet op alles met het woordje DanceRadio. Dus om in de toekomst bedreigingen, werk- en huisbezoekjes van deze AT-ers te voorkomen hebben we het hele handeltje verkocht voor 1 euro aan een freak in Tsjechië, dus nu moeten ze eerst een stukje rijden (daarmee is dan meteen verklaard waarom de webstek van DanceRadio992 een .cz extensie heeft in plaats van een .nl extensie, red.).Nederland is in onze ogen echt een bananenrepubliek aan het worden. Als je ziet wat men allemaal doet om ons te grazen te nemen en dat afzet tegen andere criminele zaken, dan vragen we ons wel eens af; in wat voor land leven we eigenlijk? Er zijn voorbeelden te over van zaken waar justitie zijn handen vaak terugtrekt en waar echte criminelen na één dag of moordenaars na een jaar weer buitenlopen. En dan worden wij gezien als staatsgevaarlijke criminele organisatie! Nachten/dagen lang wordt er door het AT gepost, gepeild en getraced. Waarom? Voor een beetje muziek op de radio…?! Zijn wij zo gevaarlijk of belangrijk? Wij en velen met ons begrijpen daar geen bal van”.

DanceRadio992 heeft geen sponsors en draait volledig op eigen middelen vanuit de filosofie: “een hobby mag geld kosten”. De website van Dance Radio992 vind je hier: http://www.danceradio992.cz en om wat meer van DanceRadio992 te zien kun je terecht op Youtube.com: http://nl.youtube.com/results?search_query=danceradio992. En om te eindigen gebruiken we de woorden van het team van DanceRadio992: “keep the feeling real. …DANCERADIO992!”

37 Reacties op “Special: DanceRadio992”

 1. Dennis zei op:

  Errug gaaf om te lezen! Maakt het nog leukerder om te luisteren!

 2. Joop zei op:

  Super reportage, we wensen de mensen achter Dance Radio 992 veel succes met hun uitzendingen.

  Denk dat de manier van werken van Dance Radio 992 ook in de toekomst in het oosten zal worden gebruikt.

 3. Roger zei op:

  Leuk artikel! Laten we hopen dat er snel weer uitzendingen starten.

 4. Erwin zei op:

  Grappig stukje met die foto’s. Het zal wel weer even duren voordat er weer klanken op 99.2 te horen zijn denk ik. Dit vergt zoveel tijd om zoiets op te zetten, daar heeft men op zijn minst een jaar voor nodig…

 5. Frank zei op:

  Erg leuke reportage wederom te veel inside info om het in de toekomst nog goed te laten gaan.

  Veel succes met uitzenden op de 992

  Ik heb respect voor de mannen van DR om dat ze het in deze tijd het nog steeds volhouden om echte radio te maken.

 6. hans zei op:

  Super leuk artikel om te lezen,brengt het station wat dichterbij de mens.

 7. K de V zei op:

  Inderdaad erg leuk om te lezen.

 8. Bart Monsen zei op:

  Laat weer een hoop herinneringen opborrelen!

 9. zomaar zei op:

  Fuck it All, keep up the good work!

 10. Van Buuren zei op:

  Mooi stukje , prima actie van deze mannen.
  inderdaad dit is het stukje muziek waar ik sinds 1980 al naar luister en het nergens mag horen.

  inderdaad eenheidsworst wat er nu aan de gang is.
  en het is een grote troep op de fmband .
  de een drukt de ander weg als ik door de steden rij.

  Ik pleit ook voor een legaal station met dit soort muziek.

  Keep up the good work en het Agentschap is inderdaad door geslagen…of beter gezegt de overheid.
  de norm balkende.

 11. mike simbello zei op:

  mooi gesproken menno grt a

 12. Maarten zei op:

  http://www.youtube.com/watch?v=JsjZxvRPG9k

  Welk één nostalgie!!!! (dit youtube item is een must see voor elke radioliefhebber!!)

 13. Erwin zei op:

  Geweldig filmpje inderdaad. Ik als Hilversummer wist niet eens van het bestaan van Tele Radio Gooi. Het zal een voorloper zijn van een ander station vermoed ik zo. Ik zag daar zelfs een jonge Johan Visser (Ron Bisschop) programma doen. In iedergeval ging men daar profi te werk met verkeersinformatie vanaf de Groest, lachen die beelden van het Hilversum in de jaren 80 :-). Dat Tele Radio Gooi zou zo weer van start kunnen gaan. Voor die tijd was dit al een volwaardige lokale omroep aan de beelden te zien….er is nog een plek vrij op 106.2 :-).

 14. Richard zei op:

  Tele radio Gooi heeft nooit echt bestaan, het was een verzinsel van Veronica om te laten zien hoe lokale radio in optima forma er uit zou kunnen zien.

 15. Erwin zei op:

  Aha vandaar. Ik dacht dat ik redelijk op de hoogte was van de geschiedenis van de vrije radio hier in Hilversum :-). Het zag er voor die tijd al zo gelikt uit namelijk.

 16. veluwe piraat zei op:

  geweldig om te zien en te lezen hoe jullie daar in Amsterdam met jullie hobbie bezig zijn, hier is het gewoon 70meter mast de lucht in trekken en een fikse fabriekskast er achter knopen van een paar kw…
  En als je gepakt word begin je ergens anders weer opnieuw…
  Jullie manier is echt ouderwets at omzeilen…schitterend vind ik dat.

  veel succes en draai nog maar een paar vette beats! dan gooien wij er hier nog een lekker polka’tje tegen aan haha

 17. Cobk zei op:

  Mooi stukje:), niet mijn muziek maar gaat om hetzelfde idee.

 18. Remco zei op:

  Super leuk om dit te lezen!!
  Suc6 met de volgende uitzendingen, de groeten vanuit Ridderkerk.

 19. oke zei op:

  waar blijft die rot kist van 2006 nou zit er al 2 jaar op te wachten ????? heeft niemand dat ding opgehaalt bij hun moet ik zelf weer doen??
  oke ik roggel het wel de groeten

 20. Freak zei op:

  Hi Klaas,
  Ja ze hadden de kist mee genomen,Moet je even naar amersfoort bellen en je kist terug vragen,de inhoud krijgen we denk ik toch niet terug.
  Er zat trouwens een mooie sticker op met de afzender,maar ze hebben hem dus niet terug gestuurd naar de eigenaar.
  Het was een blauw wit rode sticker met hollandfm

 21. Bor zei op:

  Paasgeluidskes…ze zijn weer onair!:-)

  99.2 Amsterdam
  96.4 Flevoland

 22. dakafka zei op:

  Gelukkig bestaan er nog mensen die het niet eens zijn met de vervlakking en eenheidsworst die de huidige fm band te bieden heeft. Fijn om te weten dat de juiste mensen elkaar vinden en kracht en techniek bundelen om zo een statement te maken. De ether is voor ons allemaal!!!

  (oud radio 100 programmamaker en ex? zendamateur)

 23. hitgolf fm zei op:

  jongens
  veel succes met de uitzending
  nix van an trekken van de at
  houw hem in de lucht!!

 24. ransieboy zei op:

  Goed dat er nog zo’n fanatieke radiomakers rondlopen die het doen voor “the love of radio” en niet om er rijk van te worden. Danceradio is een openbaring voor degene die eens wat anders wil dan de veelvuldige eenheidsworst die je hoort op Fm.

 25. mike simbello zei op:

  The Danceradio crew is still holding it down after more than 24 years in tha radio scene.Our dedication to bringing you the best in soulfulhous and old skool classics is, and always will be, our driving force.
  Quality over quantity.

  “It’s all about the music, fuck the other ish.” - 99.2

  Because of this motto we strive to continue!!!!!

  Fuck it all
  We kick some ass with “Sun Shine Dance “

 26. fred uterecht zei op:

  mooie zender!!!! werkt strak,goed,schoon en zijn bikel hard!!!! LEUK ZE WEER EENS TE ZIEN HAHA ga door zo gooie muziek en toffe site,,,, ik kijk zaterdag op 992 of jullie ook de domstad kunnen laten zwingen GR

 27. db zei op:

  respect….for ever on the air.

 28. leon bellaart zei op:

  We kregen een mailtje van jullie luisteraars en zouden graag aandacht besteden aan jullie radiozender. Graag wil ik een repootje over jullie draaien voor het programma Kort Amsterdams Live, dat elke werkdag tussen vier en zes ’s middags LIVE wordt uitgezonden vanuit onze AT5 studio. Bel me/ mail me.

  Mvgr,

  Léon Bellaart
  AT5 Kort Amsterdams
  Herengracht 545-549
  1017 BW Amsterdam
  020-5551152

 29. Gert zei op:

  In Rotjeknor brand nu ook een kaarsje op 104.2 FM.
  Fuck it all, dance dance dance.

 30. gait zei op:

  hier op de veluwe, klinken alleen de illegale klanken van de nederlandstalige en duitstalige piraten stations. vooral actief op 94.5 en 97.1 en 105.3

  luister wel eens naar ze via de stream!

  ga zo door!

  groeten uit omgeving voorthuizen…

 31. Walther S zei op:

  Lang leve de piraterij! Ik heb o.a. meegewerkt aan Decibel en PopcornFM. Sinds ik een zendmachtiging heb is er niks meer aan. In de jaren tachtig was het nog spannend.

 32. Pim zei op:

  Geweldig eind jaren tachtig ook op flatdaken zenders geinstaleerdm en aansturingen vanuit de live studio via Ghz zenders, al jaren geleden er mee gestopt, buiten dat het geld op was, moet je ook op een legale manier je geld verdienen, waar dan ook veel tijd in gaat zitten. Toch blijft het leuk om dit soort verhalen te volgen….Als je dit leest begint het bloed wel weer een beetje te stromen kan ik je zeggen ! In iedergeval succes en, erg belangrijk…. Keep The Fealing Real !!

 33. ron zei op:

  heten jullie vroeger geen futureline gave zender was dat in die tijd daar werden de disco en funk platen gedraaid.gr ron

 34. Brainwave zei op:

  Zaterdagnacht. Ben taxichauffeur en draai alleen avond- en nachtdiensten in Great Amsterdam. Heerlijk station voor in het weekend. Keeps me grooving on the road. Ik vroeg me af wat D-Radio was en ben gaan googlen op mijn mini-laptop in de taxi. Zodoende ben ik op dit artikel gestuit. Artikel is net zo rebels als de grooves van het station. Keep the real thing up!!!

 35. karel zei op:

  goed zo jongens het agentschap telecom zulke zieke lui verziekte mensen snap niet wat er omgaat in deze mensen..

  maar jullie zijn goed bezig respecht heb je van mij dik verdiend

  groeten uit het oosten van den lande

 36. richard zei op:

  Wat een geweldig stukje om te lezen,zelf draaien we twee keer per jaar vanuit drenthe met wat “lichte” muziek.
  Maar we hebben niet half de kennis die jullie hebben,was het maar zo. Evengoed het blijft een geweldige hobby,die we PROBEREN uit te voeren, want ook hier staat de sterke arm op scherp.Hahaha
  In ieder geval veel succes.
  Radio CB.

 37. henri zei op:

  Absoluut klasse wat jullie doen!! persoonlijk niet een grote fan van de muziek die jullie draaien, wel onder de indruk hoe jullie het vooor mekaar boksen!

  Super !

  groetn uit het oosten des lands!

Reageer ook