Radio Oude Stijl

16 december 2007

De Inovonics 250 FM

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 15:39

Inmiddels heb ik er al wat mee gespeeld en ben toch wel onder de indruk geraakt van deze wat anoniem opererende processor. Het geluid dat de Ino250 produceert is zonder meer prettig en maar weinigen zullen het als ‘niet mooi’ ervaren. Hooguit wat kleurloos. Dankzij de uitgebreide technisch-inhoudelijke hulp van Alexander Reloe (en plaatjes van Siebe Fokkens) heb ik het eerste deel van een artikel over de 250 in elkaar kunnen draaien. Op- en aanmerkingen lees ik natuurlijk weer graag! (lees verder…)

39 Reacties op “De Inovonics 250 FM”

 1. Erwin zei op:

  Leuk stukje.Alleen vraag ik me waarom Power FM van Radio 10 destijds zo vet klonk want naar verluid hadden ze daar ook een Ino staan. Wellicht met wat andere apparatuur die deze vetheid produceerde?

 2. Alex zei op:

  Dag Erwin,

  dat klopt ook, je kunt hem ook “vet” laten klinken.Ik denk dat Richard daar ook nog wel op terug komt…

  Verder leuk gedaan Richard!

  Suc6!

 3. Martijn zei op:

  @Erwin. Power FM had een SCV staan in die tijd. Een 4 bander van Franse makelij die hier geleverd werd door Iemke Roos.

  Er zijn door Raduca ook nog enkele modificaties op de markt gebracht waaronder een “Loudness mod” Iemand hier meer info over. Verder schijn je je laag te moeten verhogen van 80Hz x-over freq. naar hoger(?) ook weer … Iemand?

 4. Richard zei op:

  @Martijn: die Raduca ‘mod’ zijn de nieuwe limiterkaarten en een aanpassing aan de voeding, over een mod voor het laag kom ik nog terug, ook op de diverse bekende chains waar de 250 deel van uit heeft gemaakt. Ik zeg bijvoorbeeld 538…

 5. Erwin zei op:

  @Martijn: oja, dat is ook zo. Zoiets las ik een paar jaar geleden ergens. Maar ik heb zitten zoeken op SCV maar kan er niets over terug vinden op internet. Moet wel een heulle oude processor zijn dan ;-)?

 6. martijn zei op:

  Erwin, op http://www.261.gr/vintage.html staat een foto van de SCV (9e van onderaf).

 7. Erwin zei op:

  @Martijn: dank voor de info. Wellicht dat hij verward werd met een Ino want er zijn wat gelijkenissen qua kleur volgens mij ;-).
  Power FM had wel een hele eigen sound die in die tijd geweldig vond.

 8. Erwin zei op:

  Overigens zie ik op deze foto wel een plaatje van de ’soundprocessing van Power FM’ met een Ino, maar dat zou ook die van Radio 10 Gold kunnen zijn: http://photos1.blogger.com/blogger/1586/1662/1600/powerfm.jpg

 9. sjoerd zei op:

  Ha mooi kan ik aan de gang. Heeft nog iemand een 194500 en/of een 164800 kaart? Inderdaad een enkele ik heb er n.l van elk een….

  Groeten,

  Sjoerd

 10. sjoerd zei op:

  Deze is ook Radio 10 FM:

  http://www.helios.nl/projecten/radio10/processingrack_800×600.jpg

  Die SCV heb ik ooit nog eens bij Kikkerradio in een rack geplaatst en ingeregeld, zal dezelde geweest zijn. Het was geen radio processor meer een master procsesing voor b.v cassette duplicatie. Impoteur was indertijd Imke Roos te Amsterdam.

 11. Beus zei op:

  Richard jongen waar ben je in terecht gekomen :-)

  De Inovonics van Radio 10 heeft kleine facelift ondergaan in 1993. Deze facelift was nog zonder de nieuwe limiter kaarten die pas in 1994 leverbaar waren. Keizerstad, RADIO 916, VLOH FM, Radio 2, Radio 3 en TROS heb ik een gigantische facelift gegeven. Ik heb een heleboel wijzigingen gemaakt in o.a.
  AGC, AGC Gate, Compressors, Crossover freq., Limiter struktuur, Regelbare attack en release tijden voor elk bandje, Phase Rotator, Aphex BB insert…..
  Wat ik me nog kan herinneren dat de wijziging in de HF limiter van de TROS-3FM een “wall of sound” genereerde. De slechte eigenschappen van de Ino is dat er totaal geen filtering in zit, tja dat ene spoeltje met het Ctje na die “vuile” clipper. Dus een 250 met de HF Limiter en Clipper in bypass en een CRL Modulation Signature of Aphex 720/400 Digicoder of ORBAN 4000 (modified) of Gentner Lazer er achter hadden meer succes. Bij VLOH-FM was het uit me hoofd;
  Aphex Compellor (modified Leveler and Stereo Enhancement), APHEX BB (modified) insert, Ino 250 (Modified & AGC disabled).

  Wie weet komt Richard daar ook nog wel op terug.

  Ik heb een leuke tijd gehad met de Ino van 1990 tot 1995, heb er veel van geleerd van alle aanpassingen.
  Maar ik heb er niets meer van op papier…alleen maar in het hoofd.

  Een SCV heb ik hier ook nog (uitgeleend) was absoluut geen Mastering Processor maar echt voor FM! Ook deze had een “vuile” clipper aan boord maar klinkt typisch Frans (Hard Knee 4 bands sound). Je moete er wel een goeie Leveler voor hebben.

 12. Alex zei op:

  Dag Peter,

  Wel grappig dat jij dit meld van die slechte limiter. Inovonics heeft namelijk in de coder die erbij hoort zelf ook nog een extra filter erin gebouwd..

  Nou, ben ook benieuwd naar de wijzigingen..Ik heb er zelf ook al 1 gemaakt die jij blijkbaar (kwam ik daarna pas achter) blijkbaar ook al had gemaakt..

  Wel raar om er een andere leveler ervoor te zetten, dat is juist zijn sterke kant (vind hem nog iets beter dan die van Aphex).

  Ik lees het graag…

 13. Alex zei op:

  Oja, nog iets voor Peter,

  heb jij ooit het verschil tussen de nieuwe en oude limiterkaarten echt gemeten en vergeleken? Helaas ben ik hier nog niet aan toe gekomen, maar ben wel reuze benieuwd of het verschil erg groot was.

 14. Richard zei op:

  ha die Beus! Tsja, je moet alles één keer geprobeerd hebben toch? ;-) Overigens wel weer tekenend voor de manier van processen van vroeger: volgens de electronicawijze aanpassen en modificeren van het apparaat. En helaas niemand die ook maar iets gedocumenteerd heeft. Rob zei dat ook al, dat-ie alles in z’n hoofd had en vrijwel niets op papier :-)Tegenwoordig doe je dat met je toetsenbord…

  Weet jij trouwens wat die supply modification van Radica inhoud? Ik heb ze gemaild, maar krijg alleen terug dat ze de 250 niet meer supporten… duh… De voeding is tich geen zwak punt van de 250? Of vroegen de nieuwe kaarten zoveel meer? Ook de BB insert is heel interessant. Wat weet je daar nog van?

 15. Oscar zei op:

  Beste Richard,

  Wat een prachtig verhaal over deze oude held! Complimenten.

  Bij Radio Noord-Holland hebben we nog 4 250-ers in gebruik tbv hoofdtelefoonprocessing. Bij Radio 80 (Egmond) staat een 1e generatie ongemodificeerde 250 onair. Welgeteld 1 elco in de voeding is nieuw. Uiteraard gevolgd door goede clipper-stereocoder. Er zijn nu serieuze plannen deze chain eindelijk te vervangen (8200, 5300?), maar de Inovonics zullen we altijd nog als reserveprocessor behouden. Een echte vriend doe je niet meer weg. :-)

  Nogmaals klasse en groet.
  Os (RTVNH, RTV80)

 16. Richard zei op:

  Dankjewel Oscar :-) Toch altijd weer grappig om te horen dat er sinds de introductie van digitaal een heel tweede traject voor processing is ontstaan: die voor de afluistering, latency is a bitch… ;-)
  Voor radio 80 lijkt mij qua geluid de 5300 overigens de juiste keuze,met een 8200 zou het echt anders gaan klinken dan de huidige setup, die mooi transparant en eerlijk is.

 17. Remon Saris zei op:

  Hallo allemaal,

  Ik heb hier ook een Ino met de nieuwe limiter kaarten. Echter op de 3e kaart (164600) is een modificatie gemaakt. Ze noemen het de PHOENIX MOD STATE / 164600/GFI-19

  Er zitten hier op de achterkant 2 weerstandjes opgesoldeerd bij r77 & r75. En verder lijkt er 1 c’tje verwijder bij c6. Iemand enig idee wat deze modificatie doet?

  Ik wil eventueel wel een foto’je uploaden…

  Ik hoor het wel.

  Heeft er iemand misschien tijd en zin om een keer mijn Ino opnieuw te calibreren, en te kijken of re-cappen nodig is? Ik ben daar zelf niet zo handig in, en ik heb de meet apparatuur niet…

  Groeten Remon

 18. Alex zei op:

  Dag Remon,

  Foto’s zijn natuurlijk altijd welkom.

  Verder wil ik best eens kijken naar jou inovonics. Ik woon echter wel in Noord Brabant bij Eindhoven in de buurt. Een mailtje naar Richard en je krijgt mijn mail adres wel. Of zet hier even jou mail adres en ik neem wel contact op met jou.

  Re-cappen is altijd interesant (of het moet vorig jaar nog gebeurd zijn) omdat ze toch wat in waarde verlopen…Het is overigens niet zo duur.

  Ik hoor / of lees het wel…

  Groeten..
  Alex

 19. martijn zei op:

  @Remon.
  Re-cappen scheelt echt een hoop. Ik heb/had 2x de Inovonics 250 staan. Bewust in eerste instantie 1 wel en 1 niet ge-re-capt inclusief aanpassing voeding. Wauw het scheelt in de vetheid van je laag en de zuiverheid in je hoog. En, zoals Alex al schreef, de kosten vallen reuze mee en … het kost slechts een middagje solderen.
  Dus nummer twee is inmiddels ook gedaan ;-).
  Ik wil die van jou ook wel doen, ben alleen je telefoonnummer kwijt, maar wellicht kan Richard je mijn mailadres geven?

 20. Richard zei op:

  @Remon: Ik zie graag een foto tegemoet… En idd, recappen is altijd een aanrader. Mail me maar als je ‘m wilt laten ‘aanpakken’, ik breng je dan wel in contact met Alex. Ik zou niet zomaar je mailadres posten (ivm spambots).

 21. martijn zei op:

  En … al en foto binnen. wat doet deze mod?

 22. Richard zei op:

  Nope, nog geen foto’s…

 23. Richard M zei op:

  Radio Oost is -zover ik weet- de enige bovenlokale omroep die de Ino-250 nog in de zendlijn hebben staan, en ook nog heel mild (weinig compressie).

  En ook helemaal zonder eindlimiters, gewoon in de digitale ongecomprimeerde straalzendlijn en dan rechtstreeks de steroecoder bij de zenders in (voor zover ik weet).

  En dan toch binnen het Stokkemasker blijven, kan dat?

  De ino’s zijn er in 1996 gekomen, toen nog twee voor de twee afzonderlijke edities Zwolle en Losser/Markelo. Nu is er nog één in bedrijf.

 24. Richard zei op:

  @ Richard: Wanneer je een ongecomprimeerde digitale lijn hebt (hebben ze dat echt?) hoef je je natuurlijk niet zo druk te maken om signaal/ruis verhoudingen, artefacten en pre-emphase… En als je dan bij de zender een goede coder (clippers) hebt kán het natuurlijk wel. Maar ik betwijfel een beetje of het ook echt zo gedaan wordt.

 25. Melvin zei op:

  RTV Oost heeft achter de ino nog een omnia 3fm!

  Kan iemand mijn iets meer vertellen over het recapen van de ino 250. Heb er hier ook 1 staan die wel kan worden op gefrist. Wat gaat dit kosten aan onderdelen? Verder ben ik nog opzoek naar het orriginele klepje van de inovonics dat voor de kaarten zit.

  Laat maar is horen

 26. Richard zei op:

  Ah, dat vermoeden had ik al, ik denk zelfs dat de Ino daar voor afluistering gebruikt wordt…

  Het recappen van de Ino gaan we hier nog bespreken (toch Alex?). Als je je Ino wilt laten recappen kan ik je emailadres wel doorspelen aan Alex…

 27. Martijn zei op:

  @Melvin,
  Re-cappen is niet zo heel duur, iets van rond de 100 euro voor alle elco’s, styroflexen en MKT’s. Kost je een middag werk, maar het resultaat is er zeker. Je mag ook bij mij komen met die Ino.
  Richard heeft mijn mailadres.

 28. Melvin zei op:

  Jah je mag het mail adres wel doorgeven jah.

  Ik ben trouwens ook nog opzoek naar de inovonics 716 en eventueel een rds van inovonics ik wil graag de complete ino chain. Het is hier voor de vrije radio, heb er nu een katruud stero/rds achter maar wil deze laatste graag vervangen voor de 716 van ino en het liefst ook een ino rds.

  Ik hoor het wel..

 29. Alex zei op:

  Hihi,

  had al een tijdje hier niet meer gekeken..

  Ik wil best wel eens uitleg geven over het recappen (stuur maar even een mail Richard). Dat recappen is trouwens niet alleen goed voor de ino of de Orban. Het is eigenlijk voor elk apparaat raadzaam als het al een jaar of 15 a 20 oud is, warm wordt en er audio doorheen gaat. Elco’s verouderen nu eenmaal. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat in bijv. militaire-apparaten weining of geen elco’s te vinden zijn, ze geven immers de meeste kans op storingen.

  Ik moet trouwens zeggen dat ik 100 Euro voor condesatoren wel erg veel vind. Ik was voor mijn condesatoren niet meer kwijt als ten hoogste 60 Euro. Waarschijnlijk minder maar heb zo het bonnetje niet bij de hand. Ik weet dus niet waar die condensatoren vandaan komen maar een andere leverancier zoeken loont misschien de moeite..

  Voor Melvin: beter is het om juist GEEN 716 maar een 705, 706 of 708 erachter te zetten. De 716 levert ook compressie en dan krijg je compressie over compressie. Ook de AGC die erin zit is niet nodig. De rest van de opties zit ook in de 708.

 30. Alex zei op:

  Ah,

  fout gevonden!

  Voor 100 Euro vervang jij werkelijk ALLE condensatoren (lezen is ook een vak he). Ik moet zeggen dat ik dat dus niet doe. Styroflex maar ook MKT-tjes verlopen nauwelijks van waarde. Ik heb zelf apparaten van meer als 30 jaar oud waar de bijv de MKT-jes nog gewoon de originele waardes hebben. Ik zou zeggen bespaar je die moeite.

  Elco’s drogen gewoon uit en daar heb je geen last van bij MKT of Styroflex, simpel omdat er geen “smurrie” inzit die uit kan drogen.

  Sorry voor de leesfout.

 31. Martijn zei op:

  @ Alex.
  Ik had 2 x de Inovonics 250 staan. Eerst de ene alleen de elco’s ge-recapt en toen het verschil beluisterd. Daarna voor de zekerheid toch de MKT’s en de styroflexen (die laatste wel goed laten afkoelen) en toen hoorde ik nog meer verschil. Dus toen is nummer 2 ook volledig gedaan. Het hoog wordt er oest levendiger van en het laag iets vetter. En natuurlijk de voeding even iets aanpassen waardoor de Ino iets beter kan “ademen”.

  Verder geen mod’s gedaan simpelweg omdat ik daarvoor nog geen info heb.
  Inmiddels heeft 1 Ino een ander baasje gevonden …

  Volgende project is een Unity 2000i FM. Als hij ongeveer 20 minuten aanstaat gaat hij beter klinken (en blijft dat dan ook doen) dus ook re-cappen.
  En daarna zal de Vigilante van Remon wel aan de beurt zijn denk ik

 32. Martijn zei op:

  oest = iets (typeVout)

 33. erwin (MelodyFM) zei op:

  Ja Martijn hier het nieuwe baasje van je ino 1.
  En ik ben een zeer tevreden mens.
  Klinkt top.
  Thnx greetz,
  Erwin

 34. Alex zei op:

  Dag Martijn,

  Ik heb voor de fun nog eens willekeurig wat MKT’s en styroflexen nagemeten maar ze waren nog allemaal binnen de tolerantie. Ook ben ik bij in de voeding niets tegen gekomen wat niet in orde is. Wellicht wat geluk gehad? Styroflex wordt gebruikt voor de nauwkeurigheid (1%) en dat is leuk bij filters. De MKT staat bekent om weinig verloop (evenals MKM en andere “droge” condesatoren) en zijn dan ook geliefdt bij schakelingen die erg betrouwbaar moeten zijn. Alle condesatoren verlopen door warmte bij het solderen. Vooral die keramische zijn erg (soms dagen nodig voor het herstel).

  In iedergeval hier geen reden gehad om de andere te vervangen, ook niet omdat ik hem zo binnen de spec’s had volgens de manual. Overigens zal elke ino anders klinken. Ook bijv. elke Orban 8100 zal anders klinken door de onderlinge kleine afwijkingen van de onderdelen terwijl ze nog binnen de tolerantie vallen. Ik vermoed dat jij hier ook te maken mee hebt gehad.

  Suc6!

 35. erwin (MelodyFM) zei op:

  waar ik erg benieuwd naar ben is of het al iemand gelukt is de 250 aan een pc te hangen.
  En dan zo dan de 2 ook nog communiceren.

 36. Michiel de R. zei op:

  Een (heel) late reactie: Er is nog een landelijk kabelstation dat klassieke muziek uitzendt (nou, rara!) waar een ino stand alone z’n werk doet. Matig ingeregeld, weliswaar.

 37. jeroen zei op:

  ik zoek nog de oude comressor kaart wie weet er nog eeen voor mij
  mvg jeroen
  ps een mooi site trouwens staat veel info op

 38. Jeroen zei op:

  Beste Menschen ,

  Ik ben opo zoek naar een Ini 250 met de 2e generatie liomiterkaarten erin en het liefst gerecaped.

  Kan iemnand mij hieraan helpen=
  Je kunt me mailen op: noshow@live.nl

  Mijn dank is groot

 39. Michel de Winter zei op:

  Heeeeeey verslaafde processing mensen, ik heb hier een gerecapte Inno staan, alleen zijn we een dance station, de inno die ik nu heb is in het bezit van oude compressie/limiter kaarten, wie o wie wil deze ruilen tegen de nieuwe versie, ik hoop graag op een ractie van jullie!

Reageer ook