Radio Oude Stijl

9 december 2007

Freakdag in Saasveld…

Gearchiveerd onder: Effe luisteren!, Techniek — Richard @ 23:00

3e processing meetdagIk zat vanmorgen vroeg al in de auto, op weg naar Saasveld. Waarnaartoezeggu? Saasveld? Inderdaad, Saasveld… Daar werd vandaag namelijk al weer voor de derde keer de processingmeetdag gehouden. De vorige twee ben ik niet geweest maar deze keer dacht ik: “toch maar eens kijken”. En het was de moeite waard!  Orban was aanwezig, Omnia was er, BW was ook vertegenwoordigd en er waren natuurlijk ook de nodige privésetjes te beluisteren. Ik heb in ieder geval genoten de vergelijkingen tussen de processoren.

Hierbinnen gebeurde het allemaal, een keurig verzorgde feesttent waar iedereen zijn natje en droogje kon halen, en waar natuurlijk alle processoren beluisterd konden worden. Let op het bescheiden opgestelde dipooltje links ;-)
de tent
Ik heb me laten vertellen dat er hier normaal gesproken iets meer dipolen op een iets minder bescheiden hoogte en iets heftiger stralend opgesteld staan… Overigens viel er onderweg ook al het één en ander te beluisteren want er waren voldoende piraten te beluisteren. Met eehhh… wisselende resultaten qua processing zullen we maar zeggen.

De mooiste klankZoals ik al vermeldde waren alle grote jongens waren naar Saasveld gekomen. Zo was Peter van Beusekom van Orban er met de 1100, 2300, 5300, 8300 en het vlaggeschip, de 8500. Maar er was ook een 9000 (voor AM) te bewonderen én er stond een werkelijk prachtige privécombi Orban 222A/Texar AudioPrisms/Orban 8100. Het is het trotse bezit van de Orban dokter (zie foto rechts) en uiteraard was dat de best klinkende set van de hele dag :-) Dat is natuurlijk slechts mijn mening, maar gelukkig was ik niet de enige. Analoog blijft qua klank toch ‘iets’ hebben dat ALLE digitale bakken missen…

Peter van Beusekom

Uiteraard werden alle Orban processoren vakkundig ingeregeld en ‘gedemonstreerd’ door Peter van Beusekom van Orban Europe. Ik heb inmiddels begrepen dat er al 3 piraten zijn die draaien met een… 8500! Ach, een hobby mag wat geld kosten zullen we maar zeggen ;-) Peter was vergeten om een monitor mee te nemen voor de 1100 demo, maar dat kon gelukkig opgelost worden door de organisatie, die snel ergens een monitor vandaan toverde. Het resulteerde in een demo van de 1100 gecombineerd met de (oude)2200. Die was dermate indrukwekkend dat de aanwezige 2200 bezitters toch wel van Peter wilden weten wat “zo’n kaartje” moest kosten.

Rob KorverAls Omnia-expert was Rob Korver aanwezig, hij is verantwoordelijk voor het geluid van onder andere Sky Radio en Veronica. Media Utilities had als Importeur van Omnia de Omnia’s SG, One, 3T en uiteraard de 6 meegenomen. Wat ik zelf erg leuk vond is dat zowel Rob Korver als Peter van Beusekom als ‘grote jongens’ alle tijd namen om allerhande vragen over audioprocessing te beantwoorden van echt iedereen. Helemaal top mannen! Met Rob heb ik een bijzonder gezellig en leerzaam onderonsje gehad (waarvoor nog dank) en ik heb met hem afgesproken dat we een complete lijst gaan opstellen van  airchains die in gebruik zijn geweest bij de processingpioneer van de Nederlandse radio: Radio Veronica. Uiteraard komt die lijst hier op Radio Oude Stijl te staan. Wist je bijvoorbeeld dat niemand minder dan Frank Foti ooit betrokken is geweest bij één van die chains?

Gert Voogd

Hoort BW met de DSPX lijn nu wel of niet bij de ‘grote jongens’? Gert Voogd van ProFM Solutions doet er in ieder geval alles aan om te bewijzen dat de DSPX processoren er wel degelijk bij horen. En qua aantallen in Nederland is dat volgens mij inmiddels ook zo. Het wachten is nu op een landelijk station dat de stap aandurft. En dan heb ik wel een tip… Gert had er voor gezorgd dat er mensen van BW uit Engeland overkwamen voor een demo met een DSPX Xtreme. En die DSPX Xtreme was wat mij betreft de verassing van deze dag! Waar Orban zoveel mogelijk clipping vermijdt en Omnia daar juist graag gebruik van maakt (en dat verschil is goed te horen) zit de DSPX qua klank daar mooi tussenin.

Absoluut een plezierige verassing in de vergelijking: de DSPX Xtreme van Broadcast Warehouse: Welke landelijke zender durft het aan?

Ook de enige echte Nederlandse Orbandokter was er, en ook hij stond iedereen bij met raad en daad. Let vooral even op de prachtige analoge apparaten in de achtergrond: zelfs de 8000 ontbreekt niet.
Veel mooi spul

Links zie je Rob Korver die vlak voor de demo nog even de instellingen doorneemt en rechts wordt de 8100 opengemaakt met een… schroevendraaier? Wat een barbaar!
Nog eventjes... zie ik nou een schroevendraaier?

Zelfs de jeugd is onder de indruk van deze ‘ouwe meuk’:
Mooi toch, analoog?

Ook al kon ik niet tot het einde blijven, ik vond het een behoorlijk geslaagde dag. Er werd lekker over processing geouwehoerd en er waren interessante dingen te horen. Voor de uiteindelijke resultaten verwijs ik je naar de site van Niehoff, daar staan de diverse demo’s te beluisteren. Luister zeker even naar de 8100’s, DSPX Xtreme, Orban 8500 en Omnia 6. Ik hoor graag van je welke jij het lekkerst vind klinken! WEBSITE NIEHOFF

26 Reacties op “Freakdag in Saasveld…”

 1. Erwin zei op:

  Leuk stukje! Dat moet smullen zijn geweest.
  Vanaf wanneer gaat dat lijstje van processors in the de chain van Radio Veronica? In de 80’s en 90’s periode of al eerder? Wat betreft dat eerste is het vrij eenvoudig volgens mij:
  Begonnnen met een Omnia 6 FM, toen toch maar de Optimod 8400.
  En volgens mij hebben ze ook nog eventjes geknutseld met een 8100.
  En nu ‘as we speak’ weer over een op 8200 in combi met een analoge compressor en een Orban enhancer. Of is dat ook al weer achterhaald inmiddels :-)).

 2. Martijn zei op:

  In de jaren 80 had Veronica absoluut nog geen Omnia-6 Erwin. Toen stond er o.a. een Orban 8100 later aangevuld met wat randapparatuur van o.a. Gentner/Texar en Warsanis.

 3. Richard zei op:

  @Erwin: je zit heel dicht in de buurt, maar je mist nog een component. Maar binnenkort kun je hier de hele lijst lezen ;-) We hebben gisteren ook heel wat huidige chains besproken, maar ik weet niet of het wel de bedoeling is dat ik die hier op plemp, dat wil ik eerst nog ff checken…

 4. Dennis zei op:

  De Omnia 6 versus Orban 8500 heeft wat langer geduurt, dan de andere vergelijkingen.
  Kwa klank, waren de meningen verdeeld. Die discussie zal altijd blijven.
  Maar Technisch:
  Peter van Beusekom, had zijn BELAR dsp modulation monitor meegenomen. Deze laat de pieken van de modulatie zien op het diplay.
  Het viel op dat de omnia piekte tot soms wel 128% Terwijl de Orban piekte tot max 106%, met dezelfde luidheid..
  Dus de Orban doet het gewoon technisch veel beter!

 5. Erwin zei op:

  @Martijn: nee klopt, ik bedoel ook de periode toen men weer een herstart maakte op 103, een paar jaar terug.

 6. Alex zei op:

  Jammer, ik wilde er wel heen gaan maar ik zou dan alleen moeten gaan en dat vond ik toch wel ver rijden in mijn uppie…Zoals ik vorig jaar ook al zei: gemiste kans, volgend jaar ga ik zeker (jhaajhaa, hoor ik sommige mensen denken..)

  Wat Veronica betreft…

  Voor zover ik weet hebben ze naast de Gentner / Warsanis combi ook nog de ino en een 8100 gebruikt…Dus wat nou precies de volle vrijdag sound is, is mij nooit duidelijk geworden (van Inkel weet het waarschijnlijk wel)…Ik geloof afgedekt met blindplaten voor pottekijkers. Sterker nog, voor excursie werden de bezoekers langs de “black box” geleid waar eigenlijk helemaal niks in of achter zat! Zo werden dus mensen moedwillig op het verkeerde been gezet! De werkelijke apparaten kregen ze nooit te zien…

  Verder weet ik van oud collega’s dat er binnen het omroep bestel door bijv. de AVRO ook flink geknutselt is om het maar vooral beter te laten klinken…Ene Rick wilde wel eens wat proberen…

  Dit alles dus in de jaren 80 alles van horen zeggen, maar welbetrouwbare collega’s die in de periode nauw betrokken waren..(maar ja, het geheugen he…)

  Voor Richard, stukje is bijna klaar (koste toch meer als de 2 uurtjes die ik dacht, ik ken nu wel bijna elke weerstand en de functie ervan…)

 7. Maarten zei op:

  Wat ik zo opmerkelijk vind is dat er een dag georganiseerd wordt waar voornamelijk piraten ’s werelds beste broadcastprocessoren komen testen. Geweldig eigenlijk dat dit nu mogelijk is, als men dit voor de omroepbobo’s zou organiseren zou het een heel stuk rustiger zijn geweest… De piraten bewijzen toch wel degelijk bezig te zijn met kwaliteit in uitzendingen!

 8. Alex zei op:

  Kijk, daar heeft maarten een goed punt te pakken, hulde!

  Ik sprak mijn baas en deze toonde inderdaad geen interesse (helaas).

  Ik peroonlijk denk dat de “piraten” (vooral in het noorden, de rest loopt wat achter) wat meer oog hebben voor een beter geluid. Dat komt uiteraard ook omdat het daar wel enorm leeft natuurlijk. Of het dan ook daadwerkelijk allemaal tot zijn recht komt….Richard schrijft niet voor niets dat het tijdens zijn beluistering afgelopen zondag nog al wat scheelde tussen het ene en ander station…Ik denk dat het ook en soort prestige object is geworden. Bedenk dat ook al heb je een Ferrari je nog geen goede chauffeur hoeft te zijn…

 9. Alex zei op:

  Nog even voor de duidelijkheid: Landelijke omroepen hebben natuurlijk wel oog voor goed geluid. Piraten hebben echter ook ontdekt dat je meer kunt doen met een goede processor dan met een simpele limiter en dat dit de kwaliteit ten goede komt…

  Soms komt er zoveel in mij op dat ik gewoon vergeet alles te typen…sorry!

 10. Floris zei op:

  Er was voor iedereen wat te genieten en te beluisteren (dus ook voor mijn persoon, eigenlijk een leek). Die Orban 222A/Texar AudioPrisms/Orban 8100 combi was echt dé limit. By the way, jammer dat het “rackje” Orban net niet achter in de auto paste. Hoe zou dat setje in de nacht klinken…ehh…foenken Dennis? Mijn plaatjes kunnen haast niet wachten!

 11. Dennis zei op:

  Alex, ik denk dat de meeste piraten die met audioprocessing bezig zijn niet in het noorden, maar in het oosten des lands zitten.(waar deze dag ook is georganiseerd)

  Deze hebben processoren waar menig omroep jalours op is.

  Op www.klompenboer.nl zijn de processoren te zien, waar de piratenstations zelf mee draaien.

 12. Richard zei op:

  Ik heb begrepen dat er inmiddels 3 (drie!) Orban 8500’s zijn verkocht aan piraten. Wat kost dat ook al weer? ;-)

 13. barbados zei op:

  Zou het echt zo zijn dat er drie 8500 in omloop zijn?? Ik heb ze hier in het oosten nog nooit kunnen vernemen,er draaien wel veel omnia 3fmt en 8100 en 8200 van orban met zelfden een omnia 6 of orban 5300 en 8300 maar de 8500 nog nooit gehoord.
  Graag een naam van een station zodat ik er eens 1 kan proberen te beoordelen

 14. Dennis van BEnthem zei op:

  FLoris… Jaja..

  Ik denk dat we binnen kort ff contact moeten hebben. Wat voor nacht met welke muziek, dan zoek ik de doosjes erbij!!

  grtz Dennis

 15. Alex zei op:

  Hallo Dennis,

  je inderdaad gelijk. Het is beter om te zeggen dat ze in het oosten zitten in plaats van het noorden.

  1 ding vergeten we trouwens wel bedenk ik me nu. Ongeveer 10 jaar geleden (of misschien nog wel korter) hadden de meest piraten ook niet meer als een combinator (MDX8000) pas begin deze eeuw is er werkelijke stormloop gekomen op de proccesing apparaten.

  Trouwens of de vergelijking tussen de Omnia 6 en de 8500 helemaal terecht is betwijfel ik ook, de Omnia 6 is immers al veel ouder dan de 8500. Wat ik hier mee wil zeggen is dat de 8500 ook wel beter moet presteren anders is dat een afgang voor Orban. Naar mijn idee(is dus puur persoonlijk) zou je iets moeten zoeken dat ongeveer op dezelfde tijd op de markt is verschenen als de Omnia 6, maar welke Orban is dat dan? Techniek staat immers niet stil (anders waren de DSP’s van de 8200 nog steeds goed verkrijbaar geweest).

  Zomaar een gedachte van mij..

 16. Richard zei op:

  Geen gekke gedachte Alex… Maar misschien kunnen we ook die gedachte weer omdraaien en stellen dat het tijd is voor een nieuw Omnia vlaggeschip? Voor BW neemt de DSPX Xtreme die positie nu in…

 17. Erwin zei op:

  Heeft Omnia dat niet al? De Omnia One?

 18. Martijn zei op:

  @Erwin:
  Je hebt de tweede keer wel gelijk ;-)

  Ach processing. Je koopt eens wat, probeert eens wat en komt soms tot ongelofelijke conclusies. Er zijn in dit landje omroepen op regionaal en nationaal niveau bezig hun geluid dusdanig te vernaggelen terwijl er lokale omroepen zijn waar men het beter snapt.
  Inmiddels is men in America (volgens de diverse fora) weer bezig mooi geluid te creeëren en niet zozeer hard.
  Maar ik snap sinds enige dagen ook iets van het Amerikaanse radiogeluid. Loudness komt uit het presence gebied, Mid-Hoog zeg maar, iets dat wij Europeanen niet mooi vinden. In de PA wereld noemt men dit (handen voor je mond als een trechter als je dit uitspreekt!) TETTER hoog!!

  Destijds veel bezig geweest met onder meer speaker van Comminity, geweldig geluid, alleen die midden tonen … Filter aanpassen en toen was het goed. Datzelfde hoor en zie ik nu in Orban en Cutting Edge Unity 2000i FM settings. Wat een ruk geluid. Zelfs met een pre-emphase van 75uS (en dus een tuner die dat ook kan omzetten) klinkt het nog nergens naar. Ik vind het niet gek dat men in de VS AM stereo heeft, klinkt bijna als FM stereo. Absoluut geen “near” CD (hoewel tegenwoordig met al die clipping op CD’s) geluid.

  Ik heb onlangs een processor gekocht waar de presets van de betrefende Amerikaanse zender nog instaan (voorheen WNEW, AOR/CHR in New York) wat een rukgeluid, daar kan je niet mee leven.
  Je kan het vergelijken met de gemiddelde lokale omroep die met een CBT limiter voor de zender uitzendt en veel hoog terugneemt omdat de limiter anders ingrijpt … maar dan in stereo.

  Ik heb overigens een zwaar vermoeden dat de Unity 2000i gelijkwaardig is aan de Omnia FM (de eerste) maar dan iets ouder.

  Overigens, Iemand nog een Orban 222A te koop?

 19. Martijn zei op:

  Mag ook een Stereomaxx zijn voor een nette prijs …

 20. Alex zei op:

  Kijk Richard, dat vroeg ik me dus ook af. Het zou dus best eens kunnen (hoeft dus niet!) dat de One de eerst stap is in een nieuwe generatie…

  En dat maakt dus in mijn optiek het vergelijken van verschillende proccesoren altijd erg moeilijk. Wanneer kwam hij op de markt? Hoeveel banden heeft hij? En meer van dat soort vragen maken een vergelijk erg lastig…

  Overigens is de One niet de opvolger van de 6. Volgens mij beweerd Omnia dat ook niet…

 21. tampert zei op:

  mooi om te zien dat de discussie hier ook lekker is aangewakkerd :-) wat een stel piraatjes zoal wel niet kan aanrichten ;-)

  ff een paar feiten,
  De Omnia one is inderdaad de nieuwe generatie Omnia’s, en hij bevat voor het eerst een volle compabiliteit met de andere producten welke telos aanbiedt en een livewire aansluiting, das de meest belangrijke stap voor Omnia in dit geval.
  Qua processor is het eigenlijk de opvolger van de originele Omnia.FM welke eigenlijk nooit een echte opvolger heeft gehad (4 bands structuur), en hij is min of meer bedoeld als directe concurentie voor de BW DSP-X (medium) en kan ook min of meer hetzelfde klinken.

  De Cutting edgde unity 2000i is een processor uit eind jaren 80/begin jaren 90, en ik de eerste echte eigen processor ontworpen door Frank Foti (de naam van het bedrijf was toen nog Cutting edge, later werd het Omnia). de cutting edgde stond naast de Orban 8100A, en dat klopt ook wel zo’n beetje, zei het dat de Unity 2000 een analoge processor is welke digitaal wordt aangestuurd, en ook de vierbands processing structuur bevat als later in de Omnia.FM zou worden gebruikt.

  De Omnia.FM is de opvolger van de Unity, en is de eerste volledige digitale broadcastprocessor van Omnia, in direct anwoord op de Orban 8200.
  Iedereen kent de Omnia.Fm nog van bijvoorbeeld sky radio eind jaren negentig met zijn warme / frisse geluid. varianten op de Omnia.FM zijn de HOT variant welke voornamelijk is bedoeld om veel loudness te maken (virtuele vijfde band) en de veris variant, welke de audiofiele versie is maar tegelijk ook het luidst kan met het minste distortie gehalte(de veris bevat alleen een compossite clipper en geen main clipper, maar een eindlimiter). De Veris/Space bevat dezelfde instelmogelijkheden als de latere Omnia 6FM, zei het in een vierbands stuctuur.

  De Omnia 5 en 6 zijn nog steeds de “flagship” modellen, en de 6 is onlangs nog flink ge-update met de EX-I optie.
  De Omnia 3FM-T gaat het programma van Omnia eerdaags verlaten, en is min of meer vervangen dus door de Omnia one.

  Je zou processoren met elkaar kunnen vergelijken als je weet waarom en waarvoor ze op de markt zijn gezet door de fabrikant denk ik.
  De Omnia.FM moest tegen de Orban 8200 kunnen concurreren
  De Omnia 6 was bedoeld als antwoordt op de Orban 8400
  De Omnia one zou je naast een DSP-X kunnen zetten.
  om maar een paar voorbeelden te geven…

  De DSPXtreme is de allernieuwste telg van Broadcastwarehouse, en zou het tussen de Omnia 6FM/HD-EXI en de Orban 8500V2.0 moeten kunnen maken…
  de DSPXtra zou je net onder de Omnia 6 en Orban 8300 kunnen plaatsen…
  de DSP-mini is naar mijn mening totaal concurentieloos… of je zou ‘m naast de Aphex airchain of Berhinger combinator moeten zetten…

 22. Koop orban 0f omnia zei op:

  Beste mensen,

  Er is geen discussie mogelijk toch?

  Heb je wat gespaard koop dan een Orban of een Omnia.
  De rest blijft prutsen.

  Dit zijn toch wel de merken die zich al riumschoots hebben bewezen.
  Ook kwa service en onderhoud.

 23. Piraat zei op:

  Piraten met grote processoren

  SVTK Orban 8500
  Denakker Orban 8500
  CJEO Omnia 6
  Kegelclub Omnia 6
  Capri Orban 8400

  Maar bij de piraten gaan de Orban 8100 en Omnia fm veris/hot toch met de eer strijken. Die processoren passen het best bij de piratenmuziek

 24. drenthe zei op:

  powerliner zit ook met een omnia 6.

 25. theun zei op:

  zoals bij reactie nr 23 is het dan niet iets om aanteschafen wat bij jou muziek keuze past bovendien ieder zijn smaak ik als orban freak ben ik voor orban welligt zijn er gene die er anders over denken

  gr theun

 26. powerline zei op:

  Hier in Friesland

  Powerline FM : Orban 8100a XT2 StereomaXX
  Monza fm : Orban 8500
  Verona : Aphex 2020 mk3&digicoder
  2Gebroeders : DB Max Omnia fm veris
  108 FM : AEV Xclusive

  en dat binnen de grootse processors hiero

Reageer ook