Radio Oude Stijl

23 april 2006

Vooral níet draaien wat jíj leuk vindt!

Gearchiveerd onder: Beslommeringen — Richard @ 7:08

Radio Oude StijlZondagochtend. Vroeg. Op een forum over radio kwam ik het volgende tegen, een
beginnend DJ vraagt hulp aan meer ervaren forumleden:
“Ik maak sinds een maandje met veel plezier en enthousiasme mijn eigen radioshow. In het programma draai ik mijn favoriete muziek, dat zijn vooral hits die je ook veel hoort op andere stations. Het draaien lukt me wel aardig, en ook de inhoud is wel aardig al zeg ik het zelf. Alleen 1 ding heb ik moeite mee, echt veel moeite; praten! Ik praat vaak veel te snel en veel te onduidelijk. Mijn show klinkt alsof er een vent met een pistool achter me staat en dat ik ook nog de trein moet halen. Heeft iemand wat tips voor me zodat ik dat kan verbeteren?”

Opvallend is dat deze persoon weet dat er nog wel wat te verbeteren valt, dat ook onderkend en zelfs publiek toegeeft. Petje af! Mijn complimenten! Dan een reactie: “Kan iemand mij tegenhouden? Weer “een SHOW met MIJN favoriete muziek” Ik kan wel beginnen over ICE of wat de functie van de SHOW dan is maar waarschijnlijk moet ik weer niet zeuren en gaat het toch om de lol van de programmamaker enz enz enz enz.” 

Deze reactie komt van iemand die zich zeer ervaren noemt en een belangrijke positie bekleed bij een lokale omroep. Bovendien is hij ex-bestuurslid van de overkoepelende organisatie voor lokale omroepen (belangenbehartiger dus). Waarom ex-bestuurslid? De rest van het bestuur ging niet mee in de drang tot ‘professionalisering’ van deze persoon. Maar wat is dan die professionalisering? Blijkbaar mag je, als je professioneel bezig bent, niet de muziek draaien die jíj mooi vindt, want de ‘musicdirector’ of ‘programmaleider’ bepaalt dan wel wat jij en je luisteraars mooi vinden. Op die manier hebben alle programma’s hetzelfde, saaie, voorspelbare, herkenbare gezicht. Inderdaad, net als bij het buurstation, dat zich óók richt op diezelfde commercieel belangrijke doelgroep…

Gelukkig kreeg deze enthousiaste beginner ook een tweetal goede tips, maar het illustreert wederom de heersende ‘platte’ opvatting over radiomaken. Luister maar eens een tijdje naar een aantal amerikaanse commerciële radiostations en je weet wat ik bedoel. Maar daar keert het tij langzaam, héél langzaam. Onder andere publieke lokale omroepen doen het door hun onderscheidende programmering steeds beter… en hier?

2 Reacties op “Vooral níet draaien wat jíj leuk vindt!”

  1. Frans van der Meer zei op:

    Oeps! Laat de eigenaar van radioconsultancy.nl dit maar niet lezen hahahaha.

  2. Edward zei op:

    Die reactie kwam niet van iemand van radioconsultancy.nl maar van iemand van de Olon.

Reageer ook