Radio Oude Stijl

20 februari 2008

En wie is die Bob O. dan wel?

Gearchiveerd onder: Special, Weet je nog? — Richard @ 20:12

Bob Orban, een foto uit 1962Het ‘verhaal’ achter Bob Orban begint in 1963 (foto is uit 1962) toen hij studeerde aan de de universiteit van Princeton en actief was bij WPRB, een door studenten gerund FM radiostation. Dat station gebruikte toen geen audioprocessing, maar dat was niet ongewoon in die tijd. Toch waren er ook al FM stations die wel gebruik maakten van processing, en daar AM limiters voor ‘misbruikten’. Bob Orban probeerde ook bij WPRB diverse processoren, maar het werd hem al snel duidelijk dat FM en de bijbehorende pre- en deemphase techniek een heel andere aanpak vergt. Gebruik makend van de toen beschikbare techniek bouwde hij daarom zelf een apparaat met een compressor/expander en een filter dat voor een redelijk resultaat zorgde. Tenminste, het kwam absoluut niet in de buurt van wat we nu redelijke audio noemen maar voor die tijd was het resultaat opvallend goed.
(lees verder…)

17 februari 2008

Ouwe Meuk op de pijnbank…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Techniek — Richard @ 19:23

stapeltje Aphex...Vorige week zondag (de 10e) was het dus zover en konden we op ons gemak eens drie grote analoge jongens met elkaar vergelijken. Op de pijnbank stonden een Orban 8100/XT2 set, een Unity 2000i en een inovonics 250/Inovonics708 combi. Eerlijk bekeken is de Inovonics natuurlijk en beetje een vreemde eend in de bijt omdat hij als enige geen ’single box’ solution met ingebouwde stereocoder is en de andere twee wel. Bovendien is de 708 een digitale coder van toch wel een nieuwere generatie. Toch wilden we ‘m absoluut in deze ‘test’ meenemen omdat het een enorm populaire processor is. En niet zonder reden weten we inmiddels. Heel objectief bekeken is eigenlijk alleen de Unity de ’single box’ solution want de 8100 heeft natuurlijk ook hulp, maar dan van van het XT2 frame. Omdat iemand dacht dat we wellicht tijd over zouden houden (duh….) werd er ook nog een Aphex Airchain bijgesleept en een, jawel, Frank Foti Vigilante aangedragen. Een aardig stapeltje Aphex (zie foto) als extra dus, tijd om te beginnen!

line up van de processorenMaar direkt en lekker strak om 12.00 uur beginnen zat er niet in want er moest eerst nog het een en ander aangesloten worden, koffie gedronken worden (prima koffie trouwens!), koek gegeten worden, over processing ge-o.h. worden en oh ja, we misten toch nog wat kabeltjes dus moest er nog ff snel gesoldereert worden. Maar uiteindelijk was de setup compleet en kon het grote genieten beginnen. In verband met de beperkte tijd, een paar uur is echt zó om, zijn we toch uitgegaan van de originele line up en dat betekent dus een Orban 8100/XT2, een Unity 2000i, en een Inovonics 250/708 combinatie. De Aphex setjes (waarvan één met Cutting edge Vigilante) waren dus slechts als ‘bonus’ aanwezig.
(lees verder…)

9 februari 2008

De oudjes doen het nog goed…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 19:06

Tenminste, dat denken wij. En voor de duidelijkheid: ‘wij’, dat zijn Orbandokter Dennis, Inovonicschirurg Alex, processingfreak Martijn en natuurlijk moet ik mezelf niet vergeten. En om nou de bekendste oudjes eens echt goed met elkaar te kunnen vergelijken zonder tusenkomst van digitaal geweld hebben we een ‘minimeeting’ georganiseerd. En het gaat allemaal morgen 10 februari gebeuren op een (ahum) geheime lokatie midden in het land. Maar ik gok dat Dennis zijn Orban 8100/XT2 de beste vind, Alex overtuigd is van een overwinning voor zijn Inovonics 250/Inovonics 708 en dat Martijn niet twijfelt aan een glorieuze triomf voor zijn Unity 2000i. En ik? Ik zorg ervoor dat jullie kunnen meegenieten ;-) Binnenkort dus meer…

8 februari 2008

dahaaag!!!

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 16:03

nogal leeg...Ik was gisteren toevallig even op bezoek in het SBS gebouw waar ook CAZ! tot voor kort gevestigd was. De boel is daar net (ik geloof een dag of twee terug) weggehaald. Toen CAZ! net begonnen was ben ik er ook ff langsgeweest dus ik kon nu de verleiding niet weerstaan om toch nog even de on-air studio in te lopen. Het resultaat zie je links… Ik heb CAZ! nooit sterk gevonden, op geen enkel vlak zelfs, maar mijn hemel wat is dat station snel de nek omgedraaid. Ze hebben geen enkele kans gehad. Mooi toch, commerciele radio?

3 februari 2008

Auditieve slagroom…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Radio Oude Stijl — Richard @ 20:23

nieuw!Het lijkt momenteel bij ondergetekende een beetje een gekkenhuis qua timemanagement. Ik begin volgende maand bij een nieuwe baas en heb bij de huidige nog wel wat af te wikkelen dus ben ik een beetje aan het jongleren tijd voor de baas, tijd voor mijn gezin, tijd voor de hobby, tijd voor… Nah, je begrijpt het wel ;-) Vandaag heb ik het grootste gedeelte van de dag in de auto gezeten om twee nieuwe ’speeltjes’ op te halen: een Inovonics 250 en een Orban 222A. Heeeejjjj, je had toch al een 250 hoor ik je denken. Klopt, maar daar kon ik iemand blij mee maken, dus ben ik op zoek gegaan naar een ander exemplaar, en die vond ik in Almelo, een exemplaar met de nieuwere kaarten, dus daarover later meer. Voor de Orban 222A moest ik ff naar onze oosterburen, maar er prijkt inmiddels een mooi zwart exemplaar in m’n rackie! En, eerlijk is eerlijk, dat is toch wel de auditieve slagroom op het processingtoetje!

Ik heb met de Orbandokter meteen afgesproken dat we een keer een special gaan maken waarin we de oude blauwe versie eens grondig met de nieuwere zwarte versie gaan vergelijken. En over specials gesproken: komend weekend gaan we iets leuks doen dus houd de blog in de gaten!