Radio Oude Stijl

20 oktober 2006

Radio Nationaal: toch maar wel… [UPDATE]

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 14:56

Radio NationaalEerlijk is eerlijk, ik heb een tijdje getwijfeld of ik ze wel of niet zou toevoegen, maar zoals de kop al suggereert draaien ze inmiddels mee op de levende stroom van Radio Oude Stijl: de ‘Radio Nationaal’ jingles. Want eigenlijk is het verhaal achter dit station best boeiend. Het avontuur is uiteindelijk, zoals zo vaak, niet goed afgelopen, maar het idee was best ok en ik kan me niet onttrekken aan het idee dat de Nederlandse staat er ook een rol in heeft gespeeld.

Hier zit nu Q-Music...Radio Nationaal was voor een zeer groot deel gewijd aan Nederlands product: 50% van de gedraaide platen waren in het Nederlands gezongen en nog eens 25% was Nederlands product in een andere taal. De resterende 25% bestond uit internationale hits. Een soort 75%NL zeg maar ;-) (lees verder…)

18 oktober 2006

Reünietje…

Gearchiveerd onder: Hier en Nu, Uhhhhm... — Richard @ 18:21

Zoals sommigen misschien wel weten heb ik een zwaar crimineel verleden… Ik ben ooit Etherpiraat geweest! Via internet kwam ik weer in contact met andere ex-ethercriminelen uit ons geboortedorp (waar niemand meer woont naar het schijnt) en we dachten dat het wel eens een leuk idee was om een reunie voor te organiseren. En ja hoor, op 14 oktober was er opeens de Disco Action en Piraten van Twello Reünie. De opkomst viel niet tegen! Er werd rustig bijgepraat over wat er van iedereen geworden is, maar zoals het hoort werden er voornamelijk oude koeien uit de sloot gehaald en foto’s bekeken. Uw Radio Oude Stijl reporter, mocht zelf natuurlijk niet ontbreken en heeft wat foto’s geschoten. Denk ik tenminste… er was ook nog iets met bier, enuhhh… het zou kunnen zijn dat er daarom wat weinig verhaal bij deze posting zit ;-)

Voor meer foto’s klik maar ff hier of hier, misschien zitten er wel oude bekenden tussen!

15 oktober 2006

Anataal of Digiloog?

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 16:06

digitaal en analoogTsja, en zo komt aan bijna alle zaken waar je vroeger gewoon op kon vertrouwen toch een eind. Digitaal is digitaal en analoog is analoog. Een CD-speler is digitaal en een draaitafel is analoog. Zo simpel was het. Ja, je leest het goed, WAS het. Maar daar is voor mij een einde aan gekomen sinds ik er achter ben gekomen dat je het oude vinyl ook digitaal kunt aftasten. Kost overigens wel een paar centen ($ 15.000 excl. BTW), maar dan slijten je kostbare platen in ieder geval niet meer! Mag ik aan je voorstellen: de laserturntable! Het apparaat heeft zo z’n voor- en nadelen. Het hele audiogedeelte is hartstikke analoog en da’s een hele geruststelling, de boel klinkt net als een ‘echte’ draaitafel. Maar je platen moeten ivm de superaccurate duolaser (links en recht hebben een eigen laser) echt heel goed schoon zijn, maarreh… Ik wil er eigenlijk wel eentje… :-)

6 oktober 2006

“Hallo Hallo… Ben ik aan de band?”

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 10:49


Een paar weken geleden was het monumentendag en het stond al lang op de agenda maar het was er gewoon nog niet van gekomen; een bezoek aan Radio Kootwijk. Eindelijk is uw Radio Oude Stijl reporter wezen kijken in het zendstation Radio Kootwijk midden op de Veluwe. “De Kathedraal”, zoals dit gebouw genoemd wordt, is gebouwd van massief beton en ziet er impossant uit, zelfs een beetje bedreigend. Hier stonden die 3 masten van 200 meter hoog jarenlang hoge vermogens uit te spugen zodat er aan de andere kant van de wereld geluisterd kon worden naar de berichten uit een koud Nederland.


Het is één van de meest aparte gebouwen van Nederland. Vroeger al kwamen we hier regelmatig om te wandelen. In die tijd was het zendstation nog wel aktief, maar niet meer waarvoor het oorspronkelijk gebouwd was; lange afstandsverbindingen. De eerste “echte stemmen” gingen de ether in in 1923. Zoals je kunt zien op deze historische foto’s was er een hoop ruimte om die enorme zendvermogens af te stralen. (lees verder…)