Radio Oude Stijl

24 juli 2006

En mij is weer eens niets gevraagd… [update]

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Hier en Nu — Richard @ 10:11

Afgelopen week kwam ik op het internet twee berichten tegen die een beetje in mijn hoofd bleven malen. Het eerste bericht hoort in de categorie radionieuws thuis: Kas van Iersel is gestopt met zijn programma ‘Goed Bij Kas’ op Radio Veronica. “Het programma is gestopt omdat uit onderzoek is gebleken dat luisteraars tussen 12:00 en 14:00 uur meer muziek willen horen dan nu het geval is”. Het tweede bericht is een posting in een (radio)forum: “Geluid is tegenwoordig een wetenschap geworden, maar daar waren ze in de VS al lang achter. Zo weten we tegenwoordig dat mannen erg gevoelig zijn voor lage tonen, vergelijkbaar met het geluid van een zware motor of vrachtwagen, waardoor er een soort psyche ontstaat bij mannen dat dat stoer is, terwijl vrouwen liever vriendelijk en zacht zijn, lees meer hoge tonen in het geluid”.

Bij dergelijke berichten realiseer ik me altijd weer dat er ontzettend veel onderzoek gedaan is en wordt naar radio en hoe de beoogde doelgroep het beste bereikt kan worden. Daarna dringt tot me door dat mij nog nooit iets gevraagd is… jou wel? (lees verder…)

18 juli 2006

Radio2, niet slecht… voor digitaal ;-)

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 10:13

de nieuwe 3FM processorSinds gisteren zijn ze om. Wie? Radio 2 natuurlijk. De afgelopen weken heeft er een Orban 8500 proefgedraaid op het interne kabelnet van het Mediapark. Zo kon er lekker geluisterd worden naar, en geëxperimenteerd worden met de (voor de publieke omroep) opvolger van de Orban 8200 zonder dat de buitenwereld daar iets van merkte. En gisteren (17-07-2006) zijn ze dus omgegaan. Op dit moment draait 3FM proef op het interne kabelnet en de verwachting is dat ook die binnenkort omgaat. Op het fotootje zie je de daadwerkelijke, toekomstige 8500 voor 3FM. De reden dat ik dit toch even wil melden is dat ik blij verrast ben met het resultaat. Het geluid is duidelijk geprocessed, maar heerlijk transparant en helder. Petje af hoor, uitstekend ingeregeld en een waardige opvolger. Tot nu toe was ik niet erg onder de indruk van de stations die met de 8500 draaien (bijvoorbeeld CAZ!), maar blijkbaar kán de 8500 toch ook wel goed klinken ;-)

Misschien schuilt een gedeelte van het ‘geheim van het geluid’ ook in de gebruikte voorzet: de Avalon 747SP?

17 juli 2006

Zenders Oude Stijl: Jostykits en Stentors…

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 11:53

de enige echte! Uiteraard is het óók bij mij allemaal begonnen met een echte JostyKit, een printje van 4 bij 4 cm met een transistortje en een trimmertje erop. En nee, JostyKit was niet de naam van dat zendertje, maar het merk! JostyKit is de naam van de Deense fabrikant, een bedrijf dat nog steeds bestaat. De ‘naam’ (typenaam dus) van dat printje was volgens mij HF65, verbeter me als ik er naast zit ;-). Het microfoontje hield je gewoon voor de speaker van je radio, je sloot een 9volt batterij aan en hopla, je was ook bij de buren te horen! Uiteraard moest er daarna een echte antenne (de dipool, wie is er niet groot mee geworden) aan want dan kwam je weer drie huizen verder, en zo’n batterij was ook niet alles dus kocht je een echte voeding van 12 volt. Inmiddels kon de hele buurt meeluisteren want als je de voedingsspanning naar 15 volt schroefde gaf zo’n JostyKit nóg meer vermogen. En nóg meer brom. Maar uiteraard was ook dat niet genoeg… (lees verder…)

11 juli 2006

Klinkende Koopavond

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 10:19

de koopavond klonk nog leuk...Er was een tijd dat de winkels alleen van 9 tot 6 geopend waren. Fijn was het dus dat je op donderdag of vrijdagavond even op de fiets kon springen om even het top40 exemplaar te gaan scoren en misschien ook nog wel wat nieuwe singletjes uit diezelfde hitlijst. En het had ook wel iets, net voor het weekend, iedereen was weer vrij en de piratenzender kon weer aan. Liepen we dan in het dorp even te shoppen (eh van die paar knaken zakgeld dus) dan hoorde je overal de soulshow (op donderdag) en Curry & van Inkel (op vrijdag). En Radio 3 stond ook echt overal aan. Een leuk idee vond ik dat wel, iedereen die even de stad inging ving flarden op van deze radioshows.

Misschien is het wederom de tijdgeest, maar wat waren die radioprogramma’s goed! In Hilversum wist men dat ook en dus werd er handig op ingespeeld. Iedereen had het er ook over, iets wat je in deze tijd rondom het medium radio nagenoeg niet meer tegenkomt. In de jaren 90 werd het toch wel anders, ook lokale omroepen begonnen op vrijdagavond uit te zenden (”Je zendt het hele weekend uit of anders niet”). Ook die zenders hoor je nog weleens in een gemiddelde drogisterij maar dat is een uitzondering. De ondernemers kiezen vaker voor nonstop “behang” zoals Sky Radio dat al bijna 20 jaar doet. Logisch hoor, maar toch keert dat nostalgische gevoel terug als ik oude opnames hoor van de soulshow of Curry & van Inkel; het waren dé koopavond programma’s van de jaren 80. In gedachten sta ik al weer in de 12″-bak te bladeren van mijn lokale platenboer…

5 juli 2006

commerciële belangen?

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 16:15

In week 25 (19 t/m 25 juni) is in totaal voor €10.514.896,- aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Even in lettertjes: dat is tienmiljoenvijfhonderdveertienduizendachthonderzesennegentig euro. Dit blijkt uit de gegevens van Nielsen Media Research, die de bruto mediabestedingen van adverteerders in Nederland registreert. KPN is met een bruto radiobudget van € 580.375,- de grootste radioadverteerder geweest. Op de tweede plaats Westland/Utrecht Hypotheekbank met € 289.086,-. Ad van Geloven Snacks (en wie is dat dan?) is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van € 226.830,- aan radiocommercials uit laten zenden. Maar uiteraard is de échte drijfveer de liefde voor muziek of voor het fenomeen radio… Toch? ;-)

3 juli 2006

Doorstarten Oude Stijl

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 10:33

slipmatje!Je zou, met al die automatisering, bijna vergeten hoe leuk het is om gewoon ff een uurtje non-stop muziek te draaien! Het afgelopen weekend ben ik voor het eerst sinds een hele tijd weer eens lekker aan het freaken geslagen. Zoals hier is te lezen ben ik namelijk een beetje aan het pielen met Processing Oude Stijl, ofwel een Warsanis 1400. En dan wil je toch graag horen hoe de diverse platen klinken nietwaar? Wat uiteraard weer opvalt is dat de recentere platen aanmerkelijk minder ruimte overlaten voor on-air processing. Bij het maken van de sound van die nummers is al in ruime mate gebruik gemaakt van clipping, dus alles wat je er aan processing op los laat leidt heel snel tot hoorbare vervorming, maar goed, daar gaat het nu niet over. (lees verder…)