Radio Oude Stijl

27 mei 2006

Beter of anders?

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Weet je nog? — Richard @ 15:42

connected or not?Gezien de reacties in de mailbox en op radiooudestijl.nl durf ik het wel aan: de meeste radiomakers die actief waren tijdens de jaren 80, en daarmee de bloeitijd van de fm-piraterij hebben meegemaakt, hebben niet zoveel met ’de radio van nu’. Tuurlijk, het blijft radio, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en je moet tóch wat nietwaar? Maar als de theorie van Albert Einstein vandaag in de praktijk gebracht zou kunnen worden en tijdreizen daarmee binnen bereik kwam, zouden veel radiomakers terugreizen naar die tijd. Ik wel in ieder geval. Maar wat maakte het dan zo anders? Om te beginnen was er de spanning van de illegaliteit, met een select groepje tegen de boze RCD en eventueel tegen de andere radiostations. (lees verder…)

24 mei 2006

De Tien (gejatte) Radiogeboden

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 12:18

Een gouden regel in medialand luidt: “beter goed gejat dan slecht verzonnen”, een stelling die wij van harte ondersteunen. En je komt wel eens wat tegen op internet, daarom deze fijn gejatte 10 tips om een succesvol DJ te worden… (lees verder…)

22 mei 2006

Jingles in de 80er jaren

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 10:23

Jam Flamethrower...toppakket!

Als er één belangrijk decennium is geweest als het gaat om jingles zijn het toch wel de 80er jaren. Want wat een aanbod was er ineens beschikbaar! Een aantal Nederlandse jingleproducenten hadden contacten in Amerika, het land waar jingles al jaren heel gewoon waren, en de piraten hadden er inmiddels wel oren naar. Van de advertentie inkomsten werd nu een mooi jinglepakket uit Amerika gekocht, netjes ingezongen door een Nederlands koortje. Het gekke was dat het eigenlijk al die tijd ook één koortje is geweest. Stemmen als Edward Reekers, Jody Pijper en Pim Roos verdienden in die tijd bakken geld met het inzingen van Amerikaans jinglemateriaal. En nog hoor ik deze stemmen regelmatig. Eigenlijk is Top Format de eerste geweest die startte met het inzingen van jingles uit Amerika, al snel volgde Ziaja & Dorst en zo ging het verder. Het bedrijf van William B. Tanner leverde leuke pakketten en vonden het allang goed dat ze wat verdienden in Europa. Dus de mastertapes met de backingtracks van de jingles kwamen gewoon naar Nederland en daardoor had niet alleen Top Format het exclusieve recht op het inzingen. Keizerstad in Nijmegen had de primeur. Zij lieten “Up & Easy” inzingen door Top Format en het zal misschien komen door de nostalgie rondom dit pakket maar eigenlijk is het mijn meest favoriete pakket ooit.. (lees verder…)

19 mei 2006

Gefeliciteerd!!! (lees ook de reacties voor info)

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 13:01

100% NL mag met ingang van 8 juli (eindelijk) gaan uitzenden op kavel A9. Op dit moment is RTL FM daar te horen. Er staat nog wel een hoger beroep op de agenda, want Radio Nationaal vindt dat het een programmatische plus had moeten krijgen, omdat het station op het moment van de verdeling ook echt aan het uitzenden was. Natuurlijk heeft ook RTL FM zich partij verklaard. De zaak gaat voorkomen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak behandeld gaat worden… Zou het nu sneller gaan?

100% NL zegt ontzettend blij te zijn, maar is ook ontevreden: “Waarom moeten wij nu nog twee maanden wachten? In 2003 kregen stations drie dagen de tijd om hun boeltje bij elkaar te pakken en dat terwijl RTL FM nu gewoon ten onrechte uitzendt. Daarnaast zijn wij het ermee oneens dat onze licentie geldig is tot 1 september 2011. Wij willen, net als de andere stations, een licentie voor 8 jaar en drie maanden. We zullen daarom zo snel mogelijk starten met een procedure.”

Vooralsnog: sneu voor RTL (misschien hadden ze Yorin beter niet kunnen verkopen), maar gerechtigheid voor 100%NL.
Wauw, een landelijk kavel voor 8000 euro!

18 mei 2006

Format… deel 3 van een lang verhaal

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek?, Weet je nog? — Richard @ 11:09

fact or fable? De Golden List is de lijst der lijsten, de ultieme top 2000, want zoveel platen staan er op deze lijst. Tenminste, als de lijst echt bestaat, want daaraan wordt getwijfeld. Maar hij wordt wel gehanteerd door de diverse stations (echt waar!). Nu hoor ik je denken: “Mwoah, 2000 titels is best een leuke database”. En dat klopt ook wel, maar in de zoektocht naar een database gevuld met platen die IEDEREEN leuk vindt en waardoor dus NIEMAND meer wegzapt (lees voorgaande posting) sneuvelen er, afhankelijk van het gekozen format nog wel een paar platen. Omdat er voor iedere plaat wel iets te verzinnen is waardoor iemand zou wegzappen wordt die lijst steeds kleiner. Zo draaide het befaamde Z-100 op een gegeven moment met een database van 300 platen… Op gezette tijden werden er 10 titels uitgehaald en 10 titels toegevoegd, en dat was het. Maar als je werkt met zo’n beperkte, ’superveilige’ database en je hebt ook nog eens een heel strak format (want dat is lekker herkenbaar) is alle verassing er wel uitgeramd. En ook alle emotie. En dan wordt radio wel heel plat. Iedereen die ooit in de Verenigde staten radio heeft geluisterd weet wat ik bedoel. (lees verder…)

17 mei 2006

Formats… deel 2 van een lang verhaal

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek?, Weet je nog? — Richard @ 10:24

to format or not to formatEens even kijken. Dus we hebben inmiddels een gedegen advies gekregen van een adviseur die er verstand van heeft, dat advies zit in de vorm van een format in de computer, en een andere computer spuugt foutloos de betreffende platen, jingles, promos en commercials in de juiste volgorde uit. Wow… nooit geweten dat radiomaken zo makkelijk was. En zo makkelijk í­s het ook niet, dat radiomaken. Een computer heeft namelijk nooit last van ochtendhumeur, weet niet dat het regent of dat het misschien wel de eerste mooie zonnige dag van het jaar is. Een computer heeft ook geen gevoel bij een bepaalde plaat maar hanteert alleen de extra informatie die aan die plaat is gehangen, de zogenaamde metadata die gegevens bevat over de artiest en het liedje. Bijvoorbeeld de stijl van de muziek, het tempo van het liedje en of de uitstraling vrolijk of juist triest is. (lees verder…)

16 mei 2006

Formats… deel 1 van een lang verhaal

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek?, Weet je nog? — Richard @ 16:41

De Norderney, het zendschip van VeronicaRadio Veronica heeft het in Nederland geïntroduceerd: horizontale programmering. Dat betekent dat je iedere dag op dezelfde tijd hetzelfde programma voor je kiezen krijgt. Veronica sloeg er in de jaren 70 de Hilversumse zenders flink mee om de oren en Rob Out heeft het principe tijdens de beroemde hoorzitting van 18 April 1973 aan de vaste kamercommissie voor omroepzaken uitgelegd. Die horizontale programmering, waardoor dj’s beroemd, programma’s bekend en het station herkenbaar werd, én natuurlijk ook de ‘voor elk wat wils’ platenkeuze, heeft toen de weg naar radio luisteren voor iedereen opengebroken. Door die eigen wijze van radio maken is het toenmalige Veronica naar mijn mening een deel van het Nederlandse volk geworden. Dus blijkbaar werkt dat goed, zo’n formule. Maar je kunt zo’n formule natuurlijk ook loslaten op ieder individueel uur en dan heb je ineens iets dat ’uurformat’ heet, een formule die beschrijft hoeveel platen van welk genre er in welke volgorde gedraaid dient te worden. (lees verder…)

15 mei 2006

Einde TV zendertijdperk..en de radio dan?

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 9:43

Ahhh FM antenne

Per 1 oktober gaan er een paar stekkers uit her en der. Dat moet van de minister. Waarom? Te duur, zenders onderhouden waar maar een paar duizend mensen naar kijken is onbegonnen werk. Daar gaan we dan. Op naar de digitalisering, weg van de nostalgie. Voor de duidelijkheid: ik heb het hier over de TV zenders. Alles wat analoog op de VHF en UHF band werd afgestraald wordt uit de lucht gehaald. Geen hekwerken meer op de daken… Ergens heeft het wel voordelen. De storingen veroorzaakt door FM piraten op de tv band is verleden tijd. (tenzij je buurman een kilowatt sterk Frans Bauer de lucht in helpt, dan ontvang je niks meer). Maar goed, iedereen wordt toch zo langzamerhand verplicht digitale televisie te gaan kijken. Hoe zal het met de radio gaan? De landzenders zullen de komende 10 (?) jaar nog wel doorzenden. Maar men is druk bezig digitale radio onder de aandacht te brengen. DAB (digital audio broadcasting) wordt het niet durf ik met zekerheid te stellen. Hiervoor is simpelweg geen Europees draagvlak. De zender in de buurt van Utrecht kan maar een gedeelte van het land bestrijken omdat Duitsland op dezelfde frequenties uitzend als hier. Beetje jammer… Maar wat wordt het dan wel? Er zal een techniek gevonden moeten worden waardoor iedereen bereidt is z’n autoradio te vervangen, dat als eerste. Ten tweede moet het mogelijk zijn voor veel zendgemachtigden daar hun signaal op kwijt te kunnen. Ik denk dat lokale omroepen met name hiermee in de problemen komen. Dus wordt het tijd de denktank op te starten. Wat denken jullie, binnen hoeveel tijd krijgen we te maken met een nieuwe distributievorm van radio?

13 mei 2006

En nu doorzetten!

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 13:50

100% NL heeft bij de rechtbank van Rotterdam een voorlopige voorziening aangevraagd. Daarin wordt de rechtbank verzocht de Staat ertoe te veroordelen dat kavel A9 (het frequentiepakket waar nu RTL FM op uitzend) aan 100% NL wordt toegekend of dat de Staat wordt gedwongen om binnen zeven dagen een besluit te nemen. (bron: radio.nl)

11 mei 2006

Wat een soap…

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 23:09

Je zou er zo een televisieserie over kunnen maken: fm kavel A9. De (ongelijke?) strijd tussen de kleine zender 100%NL en de grote Nederlandse Staat over het FM-kavel waar op op dit moment RTL FM gebruik van maakt. Vorig jaar oktober won 100%NL een rechtszaak hierover, waarbij het ministerie van Economische Zaken werd veroordeeld tot het opnieuw volgen van de uitgifteprocedure voor het FM-pakket. Mooi da’s geregeld hoor ik je denken! Helaas…

De minister doet namelijk niets! Hij heeft tot dusver geen enkele aanstalten gemaakt om het vonnis ook daadwerkelijk uit te voeren. Dus is 100%NL opnieuw naar de rechter te gestapt. De landsadvocaat heeft inmiddels een brief ontvangen waarin de Nederlandse Staat wordt gesommeerd om binnen 48 uur een besluit te nemen over de toekenning van kavel A9. Gebeurt dat niet, dan wordt nog vandaag bij de rechter een ‘verzoek om voorlopige voorziening’ ingediend, zeg maar een kort geding. Te zot voor woorden is dat het in deze zaak draait om de vraag of 70% Nederlandstalige muziek binnen een format significant meer is dan 35% Nederlandstalige muziek binnen een format. Duhhhh… (lees verder…)

Volgende Pagina »