Radio Oude Stijl

27 december 2007

Marketing, Formats en Talpa…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Kwaliteitsmuziek? — Richard @ 22:51

latenkofferIn  vervlogen radiotijden ging je als DJ niet van huis zonder je platenkoffer gevuld met de hits van ‘nu’ en een vak vol met gouwe ouwe. Want als tante Annie dan belde naar de studio met het verzoek iets van Abba te draaien, dan kon dat direct! Je waardeerde je luisteraars, noem het klantenbinding. En natuurlijk waren het geen echte klanten (hoewel…) maar ík kan mijzelf herinneren dat ík het daar wel voor deed. Een mooie plaat draaien waardoor ik een stukje plezier bij mensen kon brengen. Volgens mij is dat ook nu nog steeds het uitgangspunt van veel piraten. (lees verder…)

18 augustus 2006

Kwaliteitsmuziek…! (saga continues)

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek? — Richard @ 15:24

Zoals we al eerder bespraken hier op radio oude stijl, is de muziek die je draait in je programma of op je eigen radiostation een belangrijk punt. Richard besprak onlangs al een paar radio-onderzoeken die kennelijk uitwezen dat bepaalde mensen (in de volksmond ook wel luisteraars genoemd) op bepaalde tijden bepaalde programma’s wel of niet kunnen waarderen. Kortom; al zou je dit objectief willen benaderen, een goede betrouwbare uitkomst is er niet. Ik wil nog een stap verder gaan; is een format eigenlijk wel een garantie voor luistercijfers in een doelgroep? Toen het “JACK-FM, WE PLAY WHAT WE LIKE” idee ontstond in Amerika (Geen format, we draaien gewoon wat) leek het alsof dit waarheid werd. Toch is dit principe in Amerika weer achterhaald dus ‘géén format’ werkt blijkbaar ook niet. Nu wil ik hier op onze eigen radiostek eens een paar kwaliteitsplaten neerzetten waarvan ik vind dat ze in iedere playlist moeten staan van een zichzelf respecterend radio station. Zo, dat is eruit. (lees verder…)

18 mei 2006

Format… deel 3 van een lang verhaal

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek?, Weet je nog? — Richard @ 11:09

fact or fable? De Golden List is de lijst der lijsten, de ultieme top 2000, want zoveel platen staan er op deze lijst. Tenminste, als de lijst echt bestaat, want daaraan wordt getwijfeld. Maar hij wordt wel gehanteerd door de diverse stations (echt waar!). Nu hoor ik je denken: “Mwoah, 2000 titels is best een leuke database”. En dat klopt ook wel, maar in de zoektocht naar een database gevuld met platen die IEDEREEN leuk vindt en waardoor dus NIEMAND meer wegzapt (lees voorgaande posting) sneuvelen er, afhankelijk van het gekozen format nog wel een paar platen. Omdat er voor iedere plaat wel iets te verzinnen is waardoor iemand zou wegzappen wordt die lijst steeds kleiner. Zo draaide het befaamde Z-100 op een gegeven moment met een database van 300 platen… Op gezette tijden werden er 10 titels uitgehaald en 10 titels toegevoegd, en dat was het. Maar als je werkt met zo’n beperkte, ’superveilige’ database en je hebt ook nog eens een heel strak format (want dat is lekker herkenbaar) is alle verassing er wel uitgeramd. En ook alle emotie. En dan wordt radio wel heel plat. Iedereen die ooit in de Verenigde staten radio heeft geluisterd weet wat ik bedoel. (lees verder…)

17 mei 2006

Formats… deel 2 van een lang verhaal

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek?, Weet je nog? — Richard @ 10:24

to format or not to formatEens even kijken. Dus we hebben inmiddels een gedegen advies gekregen van een adviseur die er verstand van heeft, dat advies zit in de vorm van een format in de computer, en een andere computer spuugt foutloos de betreffende platen, jingles, promos en commercials in de juiste volgorde uit. Wow… nooit geweten dat radiomaken zo makkelijk was. En zo makkelijk í­s het ook niet, dat radiomaken. Een computer heeft namelijk nooit last van ochtendhumeur, weet niet dat het regent of dat het misschien wel de eerste mooie zonnige dag van het jaar is. Een computer heeft ook geen gevoel bij een bepaalde plaat maar hanteert alleen de extra informatie die aan die plaat is gehangen, de zogenaamde metadata die gegevens bevat over de artiest en het liedje. Bijvoorbeeld de stijl van de muziek, het tempo van het liedje en of de uitstraling vrolijk of juist triest is. (lees verder…)

16 mei 2006

Formats… deel 1 van een lang verhaal

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek?, Weet je nog? — Richard @ 16:41

De Norderney, het zendschip van VeronicaRadio Veronica heeft het in Nederland geïntroduceerd: horizontale programmering. Dat betekent dat je iedere dag op dezelfde tijd hetzelfde programma voor je kiezen krijgt. Veronica sloeg er in de jaren 70 de Hilversumse zenders flink mee om de oren en Rob Out heeft het principe tijdens de beroemde hoorzitting van 18 April 1973 aan de vaste kamercommissie voor omroepzaken uitgelegd. Die horizontale programmering, waardoor dj’s beroemd, programma’s bekend en het station herkenbaar werd, én natuurlijk ook de ‘voor elk wat wils’ platenkeuze, heeft toen de weg naar radio luisteren voor iedereen opengebroken. Door die eigen wijze van radio maken is het toenmalige Veronica naar mijn mening een deel van het Nederlandse volk geworden. Dus blijkbaar werkt dat goed, zo’n formule. Maar je kunt zo’n formule natuurlijk ook loslaten op ieder individueel uur en dan heb je ineens iets dat ’uurformat’ heet, een formule die beschrijft hoeveel platen van welk genre er in welke volgorde gedraaid dient te worden. (lees verder…)

24 april 2006

Wat is kwaliteitsmuziek?

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek? — Richard @ 16:40

kwaliteitsmuziek ja!

Deze discussie hebben we nu al een paar maanden en hoe meer ik hiermee bezig ben, hoe meer ik er van overtuigd ben dat een lijst met platen die het keurmerk “kwaliteitsmuziek” mag hebben bijna niet te maken valt. Zo komt m’n buurman aan z’n trekken bij de nieuwe cd van Frans Bauer en begint een collega van me spontaan grungetaal uit te slaan bij Rammstein. Het is maar wat je smaak is zullen we maar zeggen. Vroeger was de Top 100 allertijden een aardig voorbeeld van wat een “kwaliteitsmuzieklijst” zou moeten zijn. Maar omdat Queen’s Bohemian Rhapsody daar al jaren op de hoogste positie prijkte werd het tijd om te kijken naar andere platen die ook mooi waren maar minder vaak gedraaid werden. De zogenaamde “radioplaten” maken opvallend vaak kans op de kwaliteitstatus. En daarmee komen we weer op de reden dat wij met deze site zijn begonnen. Radio zoals het vroeger was, met de muziek zoals het vroeger was. Maar zelfs nu wordt er nog goede muziek gemaakt hoor, het is alleen anders; om niet te zeggen digitaler.. Uw radio oude stijllogger mijmert voort…