Radio Oude Stijl

21 april 2010

Op de kop af…

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 6:18

… vijftig jaar geleden was voor het eerst het geluid van nederlandse commerciële radio in de ether te horen: Radio Veronica startte vanaf de Borkum Riff (zie plaatje rechts) de uitzendingen. Door de jaren heen is er veel met Veronica gebeurt, daarover kun je alles lezen in diverse boeken en op verschillende websites. Allemaal aanraders overigens, zeker wanneer je een beetje in radio geïntereseerd bent. Voor vandaag wil ik alleen kwijt: Van Harte, bedankt voor alles en door naar de volgende vijtig jaar!

27 maart 2010

Herinneringen…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Weet je nog? — Richard @ 14:37

Ben weer eens aan het opruimen op de zolder, die nu toch wel steeds meer gaat lijken op een fijne plek om mezelf te kunnen verliezen in ‘de hobby’. Twee mooie meubels en de nodige spulletjes zijn nu zowaar zichtbaar na opruiming van allerlei ehhh… troep(?). Maar je komt toch ook van alles weer tegen dat je nog steeds niet weg kúnt gooien omdat er de nodige nostalgie (weet je nog?) aan vastzit. Zo is daar bijvoorbeeld de cassettewisselaar die zijn diensten meer dan eens heeft bewezen, het jaren 80 glazen hoofd voor je koptelefoon (zo eentje ja!) en natuurlijk de Pioneer SE450 en SE550 hoofdtelefoons! Wauw, wat klint dat naar huidige maatstaven eh… matig ;-) Heel veel midden, maar idd, hij kan nog steeds heel hard. Ik ga ze nog maar even bewaren…

6 november 2009

Gefeliciteerd!

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 7:21

(Met dank aan Marjolein Lasance, BNR Nieuwsradio) Op 6 november 1919, vandaag dus precies negentig jaar geleden ging vanuit een radio-studio in de Haagse Beuklaan de eerste radio uitzending de lucht in en de naam van die uitzending was ‘Une Soiree Musicale’. De man die dat voor elkaar had weten te krijgen is de Haagse radiopionier Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. Er waren nog wel meer experimenten in die tijd, maar deze uitzending wordt gezien als de geboorte van de Omroep. Dat was omdat de uitzendingen waren gemaakt voor een breed publiek, omdat er regelmaat zat in de uitzendtijden, en omdat hij zijn programma’s van tevoren aankondigde in de krant. De studio- en zendapparatuur liet Idzerda maken door zijn eigen bedrijfje, de Nederlandse Radio Industrie. Het afstemmen op deze zender was in die tijd nog niet zo eenvoudig als nu, en vooral de Mexicaanse hond, die bij een onzorgvuldige bediening een jankend geluid veroorzaakte (oscillatie!) was een veel voorkomend probleem. In de jaren ‘30 werd de ontvangsttechniek sterk verbeterd en daarmee behoorde ook de Mexicaanse hond tot het verleden. Zoals wel vaker kwam er ook in dit geval door geldgebrek een einde aan de pioniertijd.van Idzerda. In 1924 ging de zender uit de lucht en nam de Seintoestellen Fabriek uit Hilversum de zendtaken over. Daaruit werd de AVRO geboren en vervolgens de NCRV, de VARA, de KRO en de VRPO.  Het verzuilde omroepbestel was een feit …

10 juni 2009

Uiteraard vanaf vinyl…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Weet je nog? — Richard @ 10:24

Een plaatje ‘timen’ met op de tiende seconde nauwkeurig de resterende tijd van het intro voor je neus kan iedereen (echt…). Strak instarten is ook een stuk makkelijker wanneer de plaat begint binnen een honderdste van een seconde vanaf het moment dat je op ’start’ drukt. Anders wordt het wanneer dat nummer vanaf vinyl gedraaid wordt: geen tellertjes voor je neus en een startvertraging van een halve- of kwartslag van de draaitafel. Het in een grote bak zoeken naar de juiste plaat, het in je handen pakken van de hoes, de plaat eruithalen, even luisteren naar het intro en uitro en dan de boel ’scherpzetten’… Een hele generatie radiomakers is er mee opgegroeit en wil het ondanks allerlei supermakkelijke digitale oplossingen eigenlijk toch niet missen. (lees verder…)

13 april 2009

En toch verandert er iets in groot Amsterdam…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Hier en Nu, Weet je nog? — Richard @ 9:26

Hoe zat het ook al weer met Pasen? Vergeef me, ik ben niet gelovig opgevoed maar als ik me niet vergis vieren we dat Jezus weer opgestaan is en terugkeert. Kortom: er komt iemand/iets terug waar we van dachten dat we het/hem/haar nooit meer zouden meemaken. Waarom dit intro? Ruim een jaar geleden schreef ik deze posting. En op dit moment is er iets interessants gaande want het resultaat van de wedergeboorte van Decibel bevalt mensen blijkbaar niet. Vooral de oude garde die het jaren 80 feest op de 96.2 heeft meegemaakt houdt de kritiek niet langer onder de pet, maar uit deze onder andere op het Radioforum. Ook de luisteraars van toen (waaronder ondergetekende) laten zich niet onbetuigd. Dus zou Pasen 2009 wel eens de wederopstanding van Decibel 96.2 kunnen worden. (lees verder…)

11 februari 2009

Evolutie…?

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Weet je nog? — Richard @ 15:09

herinnert u zich deze nog?1980… Ik ga een radiozender beginnen. Een naam is snel gekozen dus ga ik naar de lokale electronicaboer en schaf een echte Stentor aan. Een paar dagen prutsen en knutselen om het geheel in een mooi kastje te bouwen en dan: Wauw, vijf (5!) hele watten op een 5 elements antenne die op een 6 meter lange (hoge?) steigerpijp in de tuin staat. De antenne is niet aangepast (huh?) en van VSWR of pre-emfase (watteh?) heb ik nog nooit gehoord, maar nadat ik mijn Philips portable radio/cassetterecorder, mijn Dual pick-up en een microfoon op mijn Phonic 4 kanaals mengpaneeltje (met 5 polige DIN aansluitingen en een 9Volt batterij) heb aangesloten, kan het feest beginnen! Vanuit mijn slaapkamer knalt herinnert u zich deze nog?het (ongetwijfeld beroerde) geluid van ‘Radio Bermuda’ de ether in. Een half uurtje voor de geplande uitzendtijd gaat de zender aan zodat-ie kan ‘warmlopen’ en ik de kabels zo kan leggen dat het allemaal niet bromt. Ik moet ook stoppen met het noemen van het telefoonnummer voor Pa thuis komt want anders wordt de sfeer beduidend minder. Mijn moeder vindt het stiekem prachtig dat de telefoon (uiteraard een PTT T65, zie hierboven) maar blijft rinkelen. Het succes is overweldigend en verslavend. Dit gaat vast nooit meer over… Oh ja, doorlooptijd vanaf niks tot operationeel: 2 weken (lees verder…)

20 februari 2008

En wie is die Bob O. dan wel?

Gearchiveerd onder: Special, Weet je nog? — Richard @ 20:12

Bob Orban, een foto uit 1962Het ‘verhaal’ achter Bob Orban begint in 1963 (foto is uit 1962) toen hij studeerde aan de de universiteit van Princeton en actief was bij WPRB, een door studenten gerund FM radiostation. Dat station gebruikte toen geen audioprocessing, maar dat was niet ongewoon in die tijd. Toch waren er ook al FM stations die wel gebruik maakten van processing, en daar AM limiters voor ‘misbruikten’. Bob Orban probeerde ook bij WPRB diverse processoren, maar het werd hem al snel duidelijk dat FM en de bijbehorende pre- en deemphase techniek een heel andere aanpak vergt. Gebruik makend van de toen beschikbare techniek bouwde hij daarom zelf een apparaat met een compressor/expander en een filter dat voor een redelijk resultaat zorgde. Tenminste, het kwam absoluut niet in de buurt van wat we nu redelijke audio noemen maar voor die tijd was het resultaat opvallend goed.
(lees verder…)

23 november 2007

Inowie, Inowat, Inowaar?

Gearchiveerd onder: Uhhhhm..., Weet je nog? — Richard @ 21:04

Jim Wood, de oprichter van InovonicsInovonics is bij ons eigenlijk voornamelijk bekend geworden door de 250, maar timmert al sinds 1972 aan de weg. Het bedrijf is opgericht in 1972 in Santa Cruz, Californie. Eigenlijk een beetje uit noodzaak want Jim Wood, oprichter, chief engineer en CEO van Inovonics (zie foto rechts), werkte vóór de oprichting van Inovonics gewoon voor een baas bij een groot tape dupliceerbedrijf waar hij installaties ontwierp waarmee op hoge snelheid tapes gedupliceerd kunnen worden. Maar toen daar de deuren dichtgingen en de laatst vertrekkende het licht mocht uitdoen zat hij dus zonder werk. Hij kwam er snel achter dat het door de economische situatie makkelijker zou zijn om een eigen bedrijf beginnen dan om een nieuwe baan te vinden dus daar ging hij over praten met zijn vriend Mark Drake. Die was het met hem eens, en dus besloten ze ‘voor zichzelf te beginnen’. (Mark Drake heeft zich overigens in 1978 aangesloten bij een oosterse religie en is toen uit Inovonics gestapt…)

(lees verder…)

3 mei 2007

Oude zak moment…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Weet je nog? — Richard @ 9:15

zomaar een flat?Afgelopen week betrapte ik mezelf weer eens op een rasecht ’oude zak moment’. Ik liep ergens langs een flat toen ik opeens nostalgische gevoelens kreeg. Ja, je leest het goed, nostalgische gevoelens bij een een flat notabene! Er werd op het moment dat ik er langs liep niet gewerkt, maar de boel stond behoorlijk in de steigers. En dat betekende ooit een absolute buitenkans, want veel makkelijker dan via een steiger kon je zo’n mooie hoge lokatie niet bereiken! Het was dan vaak een kwestie van snel plannen en gaan met die banaan, voor een ander station je voor was. Zie ook deze posting: KLIKKERDEKLIK. Ik heb halverwege de jaren 80 heel wat gebouwen beklommen om er een zender te plaatsen en ik heb veel mooie herinneringen aan dergelijke acties:-) (lees verder…)

7 februari 2007

Radiobootjes…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Hier en Nu, Weet je nog? — Richard @ 13:52

De Norderney komt (voorlopig?) niet naar Nederland. Het voormalige zendschip van Radio Veronica mag van het gemeentebestuur namelijk niet naar Middelburg komen. De Norderney ligt nu als partyschip in Antwerpen aan het Kempisch Doks (snif…), maar moet daar weg omdat het contract op 31 december eindigde. Eigenaar Jan Groeneweg zoekt nu een ligplaats in Nederland en probeerde het ook in Middelburg. Daar heeft de Norderney al eerder (in 1983) aan de Loskade gelegen, maar door klachten over geluidsoverlast werd de vergunning toen niet verlengd. Het college is bang dat er weer overlast zal ontstaan als het schip daar opnieuw komt te liggen.

De Norderney werd in 1949 gebouwd. Het schip ging, na te zijn gebruikt als trawler en ijsbreker, vanaf 1964 dienst doen als zendschip van Radio Veronica. Het volgde daarmee de ‘versleten’ Borkum Riff op. Het zou worden gebruikt tot 31 augustus 1974. Na allerlei wilde plannen in Nederland zelf, werd het schip in 2001 naar Antwerpen versleept.

 
Een emotioneel beeld voor veel Veronicafans: de Norderney is op het Scheveningse strand geslagen na een vliegende storm in april 1973.

De grote vraag is nu eigenlijk of er nog wel een toekomst is voor dit schip met zijn prachtige geschiedenis. De huidige generatie radiomakers heeft weinig boodschap meer aan dit stukje radiohistorie. , waardoor de meerwaarde van het schip als drijvende discotheek of als partyschip alleen maar afneemt. Ik zou graag zien dat er een drijvend radiomuseum van gemaakt wordt. Anders, zo vrees ik, ondergaat de Norderney uiteindelijk hetzelfde lot als dat andere zendschipschip, de MV Communicator. (lees verder…)

Volgende Pagina »