Radio Oude Stijl

3 mei 2010

DSPX=Audemat=DSPX…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Techniek — Richard @ 12:54


Nou ja zeg, kijk nou eens wat ik op het interweb vind: een echte DSP… eh, Audemat Silver 6B! Blijkbaar fabriceert BW niet alleen voor zichzelf, maar ook voor Audemat. Nee, het is geen fotosoep product, kijk maar even HIER.

2 mei 2010

Going down!

Gearchiveerd onder: Effe kijken! — Richard @ 18:56

Het hoogste object in Alaska is niet meer. Het was een 411 meter hoge LORAN mast van de US Coast Guard. LORAN staat voor LOng Range Aids to Navigation, ofwel een hulpbaken ten behoeve van navigatie. Het ging hier om een (uiteraard) getuide vakwerkmast, en dan is 411 meter toch wel ‘pretty impressive’. Hoe hoog dat is is ook mooi in het filmpje te zien wanneer de toren neergaat, hij blijft maar vallen! (lees verder…)

21 april 2010

Filmpje!

Gearchiveerd onder: Effe kijken! — Richard @ 14:31

De vraag is: in hoeverre betekent het internet het einde van de radiopiraterij? Goede vraag… Het filmpje is zwaar gesponsord door het schoenenmerk Palladium, maar iemand moet de rekening betalen nietwaar? Bovendien heb ik heel erg het idee dat het eerste dak een zorgvuldig in elkaar gezet decor is. Maar desalnietemin is het een vermakelijk filmpje over FM piraten in Londen en piraterij vanaf de Redsand forten 3 mijl uit de kust bij Kent, die ooit het voorbeeld waren voor het nederlandse REM eiland waar de TROS is begonnen. Kortom, toch leuk genoeg om even 16 minuten voor vrij te maken en te kijken:

23 augustus 2009

Boston Pirates…

Gearchiveerd onder: Effe kijken! — Richard @ 10:04

Hier in Nederland zijn we redelijk bekend met het fenomeen etherpiraat. We hebben er al meerdere malen over geschreven. Uiteraard zijn er ook piraten buiten de Nederlandse landsgrenzen. Een plek waar je het wellicht wat minder zou verwachten (waarom eigenlijk?) zijn de Verenigde Staten. Het is tenslotte de bakermat van de radio zoals wij dat kennen en iedereen kan daar overal commercieel mee aan de slag. Wel voldoende geld meebrengen graag. Dat laatste is dan weer een universeel probleempje, net zoals als de spanning van ‘het illegale’ of de onvrede over bestaande stations geen alternatief kent. (lees verder…)

10 juni 2009

Uiteraard vanaf vinyl…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Weet je nog? — Richard @ 10:24

Een plaatje ‘timen’ met op de tiende seconde nauwkeurig de resterende tijd van het intro voor je neus kan iedereen (echt…). Strak instarten is ook een stuk makkelijker wanneer de plaat begint binnen een honderdste van een seconde vanaf het moment dat je op ’start’ drukt. Anders wordt het wanneer dat nummer vanaf vinyl gedraaid wordt: geen tellertjes voor je neus en een startvertraging van een halve- of kwartslag van de draaitafel. Het in een grote bak zoeken naar de juiste plaat, het in je handen pakken van de hoes, de plaat eruithalen, even luisteren naar het intro en uitro en dan de boel ’scherpzetten’… Een hele generatie radiomakers is er mee opgegroeit en wil het ondanks allerlei supermakkelijke digitale oplossingen eigenlijk toch niet missen. (lees verder…)

3 juni 2009

Eehhhh…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Effe luisteren! — Richard @ 7:03

Dat komt natuurlijk door eh… iets met potentiaalverschil en dan ehhh… vonkt ‘t zodat er geluid komt of zo. Uitgaande van de beknopte uitleg gok ik dat er een ‘geaarde’ kabel langs een ‘live’ antenne wordt gehouden. Het vermogen op de antenne varieert (AM modulatie!) waardoor de vlamboog gaat oscilleren. Of zo. Als iemand het mij kan uitleggen hoor ik het graag. Waar ik het over heb? KLIKKERDEKLIK

17 januari 2009

Het is er…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Radio Oude Stijl — Richard @ 9:11

audioprocessingforum!Eindelijk! Het is er! We hebben er allemaal lang op gewacht, maar Nederland heeft eindelijk zijn (of haar?) eigen… AU-DI-O-PRO-CES-SING-FO-RUM!!! Uiteraard is al het standaard spul zoals te koop/gevraagd en analoog/digitaal aanwezig. Er is zelfs gedacht aan uitwisseling van instellingen en/of presets. De bedoeling is dat het een ontmoetingsplek wordt voor de leergierige beginners en de doorgewinterde oude rotten. Ik kreeg dusdanig veel mails met vragen over processing dat ik de indruk kreeg dat hier wel behoefte aan is. Aan de rechterkant van het blog vind je de knop “Processingforum” dusseh… ga eens snel kijken, registreer je en lees in ieder geval de forumregels ff door! Reacties graag in het ‘voor de beheerders’ forum. De Orbandokter en ik gingen je zowieso al voor…

13 januari 2009

hé, dat plaatje ken ik :-) [update]

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Effe kijken!, Radio Oude Stijl — Richard @ 16:35

De mensen achter de processingmeetdag 2009 hebben een forum in het leven geroepen. Dus ik even kijken natuurlijk. En wat zie ik daar? een wel heel bekend plaatje (zie rechts). Inderdaad het is één van de plaatjes uit de posting over de processingmeetdag van afgelopen jaar. Is natuurlijk geen enkel probleem, maar even vragen was netjes geweest :-) Wat ik tot nu toe heb gehoord over de processingmeetdag 2009 verbaast me wel een beetje. Voor zover ik weet is Peter van ’Orban’ nog niet benaderd, Gert van ‘DSPX’ ook nog niet en er wordt gefluisterd dat er geen luistersessies zijn? Het zijn natuurlijk ‘wandelganggegevens’ en ik kan me dat allemaal nauwelijks voorstellen, dus ik wacht nog even rustig af. Ik zou het natuurlijk in het forum kunnen vragen, maar dat zou tè makkelijk zijn ;-)
UPDATE: Er is aan alle deelnemers van de vorige keer een feedbackformulier verstuurd waarop men zijn of haar visie kwijt over voorgaande keren kwijt kan. Eind januari zal het definitive programma bekend worden. De meetdag zal in een Zalencentrum gehouden worden, de entree blijft gratis. Lees ook de reacties even door!

9 januari 2009

Fleringen…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Effe luisteren! — Richard @ 8:10

… Ik heb er echt nog nooit van gehoord. Maar vanaf 22 maart staat het definitief op de kaart. Tenminste, als je een beetje geinteresseerd bent in iets dat audioprocessing heet ;-) want het komt er toch echt aan: de soundprocessing-meetdag 2009. Precies… in Fleringen! Hebben we 2008 helaas moeten afronden zónder processing-meetdag (de laatste was op 8 december 2007), in 2009 is dat dus niet het geval. Ik ben nu al benieuwd naar de testfiles en de sets op de pijnbank. Mijn vermoeden is dat Orban en DSPX weer officieel vertegenwoordigd zullen zijn, maar dat Omnia deze keer verstek laat gaan. Ik hoop van harte dat Leif, de man achter Breakaway FM er ook zal zijn, hardware versus software… Zie ik je daar?

25 oktober 2007

Het is al weer bijna zover…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Effe kijken!, Effe luisteren! — Richard @ 16:34

De grootste kerstboom ter wereld!In het verleden begonnen mijn creatieve handjes alweer te kriebelen zodra alle scholen weer begonnen in september. Kom maar op met die kerstwensen, dan ga ik vast lekker freaken om een mooi pakketje jingles op zender te krijgen in december. Zo liep ik al vaak richting programmaleider met het verzoek kenbaar te maken hoeveel budget er is voor kerstvormgeving. Na een paar jaar raar aangekeken te zijn begon men voorzichtig te snappen dat kerst geen kwestie is van kerstbellen toevoegen aan de jingles die het hele jaar al op de zender knetterden. Nee, de kerstvormgeving is de spreekwoordelijke krent in de pap van de stationsvormgever. Wat het hele jaar niet kan, mag in december. Kerst staat voor zoete klanken, tingel tangels en andere geluidjes. Je kon mij m’n gang laten gaan en ik pimpte het complete jinglepakket naar ongekende hoogte! Met 3 uuropeners alleen al om aan te geven dat we dichter naar “The Big Day Itself” gingen. (lees verder…)

Volgende Pagina »