Radio Oude Stijl

13 november 2008

Amerikaanse Radiorollercoaster deel 2

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, USA 2008 — Richard @ 20:28

Wat voor warm radiobad de uitzendingen vanuit LA waren heb je in deel 1 kunnen lezen. Maar na de derde uitzending is het toch echt voorbij en is het tijd om de spullen in te pakken, afscheid te nemen van de radiobroeders in Los Angeles en te verkassen van de westkust naar de oostkust. We gaan naar New York en de studio’s van ABC Newsradio om vanuit daar verslag te doen van wat Amerika bezighoudt. Een andere stad, een andere studio, andere mensen.  Zou de aankomende ervaring die bij KNX1070 overtreffen? Je leest het in deel 2: (lees verder…)

9 november 2008

Amerikaanse Radiorollercoaster deel 1

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, USA 2008 — Richard @ 21:34

Wat een belevenis! De afgelopen weken waren een ware rollercoaster op radiogebied. Het was dusdanig tijd- en energieconsumerend dat het bijhouden van dit blog simpelweg niet tot de mogelijkheden hoorde. Maar ten eerste hoor je me daar om de meest voor hand liggende reden niet over klagen (het was geweldig) en ten tweede ben ik sinds gisteren weer terug in Nederland (ook niet verkeerd). Daarmee heb ik ook weer wat tijd om de gebeurtenissen van de afgelopen weken het web op te slingeren. Dus ga er ff lekker voor zitten en klik maar door naar deel 1: (lees verder…)

24 oktober 2008

Eindelijk ABC…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Techniek, USA 2008 — Richard @ 15:02

Analoog!Eerst zou ik er maandag de 20e gaan kijken, dat werd woensdag en uiteindelijk is het donderdag geworden. En het was ehhh… een tikkie anders dan bij KNX. Daar was het voornamelijk gezellig en hier bij ABC is het veel zakelijker allemaal, tijd is geld. Ook was het een reis in de tijd want de studio waar we de shows gaan doen zijn op zijn zachts gezegd niet de nieuwste studio’s :-) De hele infrastructuur is analoog (yessss!) en de tafel en randapparatuur dus ook. Als ik moet gokken zeg ik eind jaren 80 begin jaren 90. Maar wel het State-of-the-Art spul van toen. Voorbeeldje? Zowel de ‘controlroom’ als de ‘booth’ zijn d.m.v. veren geisoleerd in het pand opgehangen. De akoustiek is ook helemaal top. Dat wordt een mooi stukje old-skool radiomaken ;-) (lees verder…)

20 oktober 2008

What the [BEEP]!

Gearchiveerd onder: Techniek, USA 2008 — Richard @ 13:21

BEEP!Tjsa, bij ons in nederland maken we ons er niet zo druk om als een luisteraar live op de radio eens het ‘F-woord’ gebruikt. Kan gebeuren toch? Maar hier in de States ligt dat toch echt wat anders. Ieder radiostation in Amerika is volledig verantwoordelijk voor wat er de ether ingeslingerd wordt, dus ook ook voor de onzin die mensen live in de uitzending kunnen uitkramen. En bijvoorbeeld “Fuck” is een ‘verboden’ woord. Om te voorkomen dat zoiets op de zender komt gebruiken ze bij KNX (en alle andere zenders) een profanity delay (zie foto links). Dat is een audiobuffer waar (in dit geval) twee keer 4 seconden audio in zit en wanneer er iets gebeurt dat niet door de beugel kan wordt er gewoon 4 seconden uit de live uitzending gehaald. Er is dus in totaal 8 seconden vertraging beschikbaar. Overigens wordt er niet ‘gebeept’, maar de audio wordt er echt uitgehaald, net zoals je met een audioeditor ergens een stuk van 4 seconden uit knipt. Daarna loopt die buffer van 4 seconden weer vol. En ja, dat is een Aphex 320A compellor op de foto ;-)

18 oktober 2008

You’ve been Swagged!

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, USA 2008 — Richard @ 3:24

swaggedLA Update: heftig zonnig bij 27 graden :-) Gisteren dus ingevlogen en dat was een bijzonder vermoeiende dag, ik ben in totaal ruim 24 uur wakker geweest en ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet meer kan herinneren dat ik mijn rechterbeen in bed in bed heb gelegd. Maar een goede nachtrust doet wonderen en vandaag stonden we om 09.00 uur op de stoep bij KNX1070. En daar ben ik voor het eerst in mijn leven ge-swagged… Ik kende het niet maar swagging is een soort traditie hier waarbij merchandise uitgewisseld wordt. Ik had alleen een BNR pen bij me maar dat leverde al een mooie cap op (zie foto). Die cap en de pen heten dus ’swag’. So we’ve officially exchanged swag now… Je bent nooit te oud om te leren ;-) (lees verder…)

16 oktober 2008

Tik, tak…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, USA 2008 — Richard @ 10:23

… en dan is de tijd op en ga je naar Schiphol om je vlucht naar LA te halen. gelukkig is er WiFi op schihol dus kan ik nog snel ff iets tikken ;-) Jammer genoeg heb ik geen tijd meer gehad om de software van Leif op de stream te zetten. De stream en de zender staan allebei uit en ik ga straks het vliegtuig in op weg naar KNX1070. Over tijd gesproken, hoe moeilijk kan het zijn? In Los Angeles is het 9 uur vroeger dan in Nederland, en de uitzending in nederland begint om 16.00 uur. Dat is dan toch 07.00 uur LA tijd? Fout! Gelukkig was één van de collega’s scherp genoeg om er achter te komen dat in de nacht van 25 op 26 oktober de klok in Nederland een uur terug gaat… In Amerika doen ze dat pas een week later dus voor de uitzendingen uit New York heeft het geen gevolgen, maar we hebben toch maar ff snel de studioboeking bij KNX1070 gewijzigd ;-) (lees verder…)

8 oktober 2008

On the Move…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, USA 2008 — Richard @ 18:32


Nou, het juiste station is al een keer geroepen, inderdaad ik ga met BNR naar de Verenigde Staten om daar eens te laten zien en horen hoe je nieuwsradio kunt maken ;-) Inmiddels is er ook een mooie promo voor gemaakt (KLIKKERDEKLIK), en durf ik jullie wel een teasertje qua vormgeving toe te vertrouwen (EN KLIK).
Op 16 oktober stap ik in het vliegtuig naar Los Angeles om Mastercontrol KNX1070daar de studio van KNX1070 (links zie je de Master Control Room) te bekijken en te controleren of we daar inderdaad alles kunnen doen wat we er willen doen. En uiteraard wat foto’s te maken :-) Daarna vlieg ik naar New York om op de 20e de ABC Newsradio studio te bekijken. In eerste instantie zou ik daarna terugvliegen, maar omdat ik in dat geval al op 26 oktober wéér over de grote plas zou moeten (en er ook nog wel wat te regelen valt) is besloten dat ik in de USA blijf. Ik ben pas 7 november weer terug in Nederland.

28 september 2008

Naar de joenaaited steets!

Gearchiveerd onder: USA 2008 — Richard @ 8:59

Vooruit, ik gooi ‘m d’r in: Ik ga samen met een aantal collega’s van techniek, redactie en internet dat doen wat voor mij echt de realisatie van een droom is:
WE GAAN RADIO MAKEN IN DE STATES!
Omdat ik technisch verantwoordelijk ben voor dit project kon ik aansturen op het radiomaken vanuit een echte Amerikaanse studio. En dat is gelukt! Op 29, 30 en 31 oktober maken we een 3 uur durend programma uit de studio’s van KNX1070 in West Hollywood, LA en op 3, 4 en 5 november komen we live uit de studio’s van ABC Newsradio in de ‘Big Apple’ ofwel New York.  Dat alles staat natuurlijk in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. (lees verder…)