Radio Oude Stijl

23 maart 2009

Special: Processingfreakdag 2009

Gearchiveerd onder: Special, Techniek — Richard @ 17:39

Fleringen… je moet maar net weten waar het ligt én je moet er op tijd remmen anders schiet je de grens over en sta je in het vaderland van onze oosterburen. Is natuurlijk allemaal niet zo’n punt als je toch al in die omstreken woont of verblijft maar vanaf mijn thuis was het toch wel ff ‘een eindje’ rijden. Volgens electronisch navigatieorakel Tom T. zou de snelste route zo’n twee uur en 8 minuten in beslag gaan nemen. Gelukkig zat ik niet alleen in de auto en was er voldoende aanspraak (bedankt Os!) (lees verder…)

15 december 2008

De fantastische Orban 8100…

Gearchiveerd onder: Special, Techniek — Richard @ 11:38

Eindelijk is-ie er dan… ik kreeg opeens de geest en moest alles even wijken (sorry schat, sorry jongens). Er moest en zou een speciale 8100 pagina op radio Oude Stijl komen, en wel nú. Reageren kan (zoals gebruikelijk bij de speciale pagina’s) via deze posting dus alsjeblieft: als je onwaarheden, incompleetheden of andere zaken (tikfouten?) ontdekt laat het me dan weten! Uiteraard heb ik dit niet alleen gedaan, ik werd ondersteund en grondig gecontroleerd door Orbandokter Dennis die ook de nodige fotos heeft geleverd.
(lees verder…)

20 februari 2008

En wie is die Bob O. dan wel?

Gearchiveerd onder: Special, Weet je nog? — Richard @ 20:12

Bob Orban, een foto uit 1962Het ‘verhaal’ achter Bob Orban begint in 1963 (foto is uit 1962) toen hij studeerde aan de de universiteit van Princeton en actief was bij WPRB, een door studenten gerund FM radiostation. Dat station gebruikte toen geen audioprocessing, maar dat was niet ongewoon in die tijd. Toch waren er ook al FM stations die wel gebruik maakten van processing, en daar AM limiters voor ‘misbruikten’. Bob Orban probeerde ook bij WPRB diverse processoren, maar het werd hem al snel duidelijk dat FM en de bijbehorende pre- en deemphase techniek een heel andere aanpak vergt. Gebruik makend van de toen beschikbare techniek bouwde hij daarom zelf een apparaat met een compressor/expander en een filter dat voor een redelijk resultaat zorgde. Tenminste, het kwam absoluut niet in de buurt van wat we nu redelijke audio noemen maar voor die tijd was het resultaat opvallend goed.
(lees verder…)

12 januari 2008

Special: DanceRadio992

Gearchiveerd onder: Special — Richard @ 0:07

De DanceRadio992 dipool op 140 meter hoogteDanceRadio992. Veel mensen kennen het station vooral van de zenderlokatiestunt (dubbele woordwaarde?) van eind 2006. In een 140 meter hoge elektriciteitsmast vlakbij de Zeeburgertunnel en in het water van de Markermeer bij Amsterdam werd een 400Watt sterke zender geplaatst die weken in de lucht is gebleven omdat het Agentschap Telecom er niet bij kon komen en verwoede pogingen deed het stuursignaal uit te peilen. Zonder resultaat. De actie was illustratief voor de DanceRadio992-mentaliteit. (lees verder…)

10 januari 2008

Een station onder de loep…

Gearchiveerd onder: Special — Richard @ 9:14

Radiopiraterij in Nederland. Het kwam echt van de grond toen een groepje mensen hun idee uitvoerden om vanaf een boot te gaan uitzenden. En waarom een bootje? Omdat een dergelijk boot dan net buiten de territoriale wateren (dus buiten de landsgrenzen) kon gaan liggen en daardoor onder geen enkel nationaal gezag, en daarmee dus ook buiten de wet viel. Maar toen bleek dat deze radiopiraten toch wel op een enorme populariteit konden rekenen en veel reclamegeld verdienden werd het gaatje in de wet snel gedicht door het ratificeren van het ‘verdrag van Straatsburg’ (beter bekend als de anti-piratenwet) dat iedere medewerking aan zo’n zeezender als illegaal bestempelde. De politiek had een effectief wapen gevonden om de piraten het zwijgen op te leggen. (lees verder…)